Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως εργαλείο για τη μετάβαση στην αειφόρο παραγωγή τροφής
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2022-05Συγγραφέας
Κονάτζιη, Ραφαήλ
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως σκοπό να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αγροτικών προϊόντων, όπως το κολοκάσι Σωτήρας, την πατάτα και το καρπούζι. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η μελέτη του κολοκασιού Σωτήρας και του καρπουζιού στην Κύπρο. Μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τους παραγωγούς και με τη χρήση του λογισμικού Cool Farm Toοl υπολογίστηκαν το Αποτύπωμα Άνθρακα (Carbon Footprint – CF), το Αποτύπωμα Νερού (Water Footprint – WF), η Ένταση Ενέργειας ( Energy Intensity – EI) και η Παραγωγικότητα Ενέργειας (Energy Productivity – EP). Το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα Προϊόντος (Product Environmental Footprint - PEF) υπολογίστηκε για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, με τη χρήση του λογισμικού Open LCA. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα που υπολογίζεται για το κολοκάσι και την πατάτα που είναι ίσο με 0,798 (0,388) CO2 eq/kg προϊόντος και 0,617 (0,635) CO2 eq/kg προϊόντος, αντίστοιχα, ενώ το καρπούζι ακολουθεί με 0,204 CO2 eq/kg προϊόντος. Όσον αφορά το αποτύπωμα νερού και το ενεργειακό αποτύπωμα, το κολοκάσι παρουσιάζει ιδιαίτερα ψηλές τιμές, συγκριτικά με τα άλλα δύο προϊόντα. Συνεπώς, τα υπό εξέταση προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη χρήση ενέργειας και κατά δεύτερο στην χρήση λιπασμάτων. Οι καλλιέργειες συγκρίνονται μεταξύ τους, ως προς τις τιμές των παραπάνω δεικτών, αλλά και με ήδη υπάρχουσες έρευνες που ασχολούνται με προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να αξιοποιηθούν ώστε να επιλεγούν πρακτικές που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας.