Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, Οικονομική Κρίση και Προοπτικές του Κράτους Πρόνοιας
Abstract
Μια προσπάθεια ανάλυσης της έννοιας του κοινωνικού κράτους και των πολιτικών που απορρέουν από αυτό είναι συνήθως βασισμένη σε ιδεολογικές θεωρήσεις. Με αυτό εννοούμε ότι στο μείγμα πολιτικών επιχειρημάτων συναντούμε περισσότερη έμφαση στην ιδεολογία και λιγότερη στις εφαρμοσμένες πρακτικές και τα αποτελέσματά τους. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή επιχειρεί κατά το δυνατόν να υπερβεί αυτό το χάσμα δίνοντας έμφαση στην εφαρμοσμένη πολιτική στον χώρο της υγείας και τις επιπτώσεις αυτής στο κοινωνικό σύνολο. Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι οι ιδεολογικές αναφορές προκύπτουν από την επιλογή της άσκησης συγκεκριμένης πολιτικής και όχι το αντίστροφο. Με βάση την παραπάνω ανάλυση θα παρουσιαστούν σενάρια για τις προοπτικές του κοινωνικού κράτους.
Σκοπός: O σκοπός αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η παρουσίαση των προοπτικών της πολιτικής υγείας εντός της Ε.Ε. και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα σχετικά πεδία. . Έμφαση θα δοθεί στην Ελλάδα ως περίπτωση μελέτης και τα ευρήματα θα συσχετιστούν με ομοειδείς εξελίξεις που αφορούν τα κράτη της Ε.Ε.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία θα βασιστεί σε ένα συνδυασμό αναλυτικών εργαλείων. Η βιβλιογραφική έρευνα είναι το πρώτο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί σαν αφετηρία για μια πιο κριτική προσέγγιση. Επιπρόσθετα, η ποιοτική ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προμηθεύσει εμπειρικά δεδομένα για την στήριξη της υπόθεσής μας ή όχι.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα αυτής της μεταπτυχιακής διατριβής αποκαλύπτουν τη σταδιακή διάβρωση του κοινωνικού κράτους ειδικά στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ως η γενική τάση που αφορά όλα τα κράτη της Ε.Ε.