Ηλεκτρονική υγεία: προκλήσεις, προοπτικές και εφαρμογές στην ΕΕ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-12Συγγραφέας
Λαπέρτας, Μάριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της υγείας, η τεχνολογία, η επικοινωνία αλλά και η πανδημία είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στην εν λόγο μελέτης. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ένα θέμα το οποίο καταπιάνεται αρκετός κόσμος του χώρου της υγείας αλλά και όχι μόνο.
Το βασικό θέμα το οποίο θα ασχοληθεί η μελέτη, είναι η εμφάνιση της ηλεκτρονικής υγείας στην ζωή του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά και στην σωστή χρήση της από τον ίδιο για να δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπλέον, ο σκοπός μας είναι η παρουσίαση των προκλήσεων, των προοπτικών και η ανάλυση των εφαρμογών στα εθνικά συστήματα υγείας αρκετών χωρών.
Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια μέσω αρκετής έρευνας και προσπαθειών έχει επίτευξη μια δυνατή ανάπτυξη σε καινούργιες καινοτομίες που βασίζονται στην Ηλεκτρονική Υγεία. Για τον συγκεκριμένο λόγο προωθεί και νέες ιδέες και υπηρεσίες προς τα κράτη μέλη για την αποτελεσματική της ανάπτυξη προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Το Εθνικό σύστημα υγείας αρκετών χωρών αντικατοπτρίζεται στην κουλτούρα που τις διέπει αλλά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν. Πολλές χώρες με αρκετά υψηλό οικονομικό επίπεδο ζωής έχουν ανάπτυξη αρκετά καλά συστήματα υγείας τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας και από τον πληθυσμό παρέχοντας ένα πολύ υψηλό επίπεδο νοσηλείας.
Ένα κεντρικό στοιχείο του ορισμού της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί η κινητή Υγεία, η οποία θα μπορεί να διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες πληροφόρησης και πόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε χρειαστεί ανά πάσα στιγμή. Η Κύπρος ακόμη δυστυχώς δεν μπορεί να βρίσκεται σε επίπεδο όπου άλλες χώρες είναι είδη στον τομέα της κινητής Υγείας αλλά ούτε στην σχετική ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Σε ομιλία της η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σχετικά με την ενίσχυση των τεχνολογιών υγείας και την ενίσχυση της συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα το απόσπασμα:
«Η ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας δίνει ώθηση στην καινοτομία και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο τομέας της υγείας είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας μας και αντιπροσωπεύει περίπου το 10 % του ΑΕγχΠ της ΕΕ. Προτείνουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποφέρει οφέλη για τους ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την καινοτομία, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση της καινοτομίας στον τομέα των ιατρικών τεχνολογιών υψηλής ποιότητας και θα βελτιώνει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας της ΕΕ»