Η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή εμπειρία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-05Συγγραφέας
Καταβούτα, Μαρία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακού τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς ευθύνεται για το 40% της κατανάλωσης και το 36% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα οι υγειονομικές μονάδες αποτελούν τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του τριτογενούς τομέα με μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και σημαντικά οφέλη τόσο σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, όσο και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Στόχος: Σκοπός της διατριβής είναι να εξετάσει την ενεργειακή και οικονομική αποδοτικότητα των ενεργειακών παρεμβάσεων στα νοσοκομεία στην Ελλάδα και να διερευνήσει αν θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πρακτική για τη συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομειακού κλάδου.
Υλικό: Μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 38 νοσοκομειακών δομών που έλαβαν μέρος στην πρόσκληση της δράσης «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσιών Κτιρίων-Παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή ΑΠΕ σε Νοσοκομεία», του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το ερευνητικό υλικό αντλήθηκε από τις πράξεις ένταξης των νοσοκομείων καθώς και από τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που προσκομίστηκαν κατόπιν αιτήματος.
Αποτελέσματα: Το μεγαλύτερο ποσοστό των υγειονομικών μονάδων που πρόκειται να αναβαθμιστούν ανήκουν στην πρωτεύουσα και είναι δυναμικότητας 400-600 κλινών και άνω των 600 κλινών. Οι ενεργειακή αναβάθμιση υλοποιείται συνήθως από την Δ’ στην Β’ κατηγορία και περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αναβάθμισης κελύφους, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χρήση παραγωγής ενέργειας. Η μέση ενεργειακή κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί κατά 53-59% και η τελική κατανάλωση αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ των 300-400 kwh/m2 για το 48,65% των νοσοκομείων. Το μέσο κόστος διαμορφώνεται στα 160-230€/τμ. και η διάρκεια απόσβεσης στα 5.5-8 έτη. Τέλος, η συνολική μείωση πρωτογενούς ενέργειας ξεπερνά τις 193.000.000 kw/y και αντίστοιχα η εκπομπή αερίων ρύπων περιορίζεται κατά τουλάχιστον 80.000 tCO2 ετησίως.
Συμπεράσματα: Η ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική αποδοτικότητα των
νοσοκομειακών μονάδων, στην εξοικονόμηση εθνικών πόρων, την τόνωση της απασχόλησης, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στη δημιουργία σύγχρονου θεραπευτικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται πολιτικός σχεδιασμός για την διαμόρφωση ενεργειακής συνείδησης, προγράμματα κατάρτισης για το προσωπικό και τις διοικήσεις, παροχή κινήτρων για την υλοποίηση αντίστοιχων εφαρμογών και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.