Η χρηματοοικονομική κρίση και η εποπτεία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος
Abstract
Η χρηματοοικονομική κρίση είναι μια διατάραξη των χρηματοοικονομικών αγορών που έχει σαν αποτέλεσμα την ανικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διοχετεύσουν κεφάλαια με αποτελεσματικό τρόπο στις πιο αποδοτικές ευκαιρίες. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο στοιχείο της διεθνούς οικονομίας και ακολουθούν μια προβλέψιμη πορεία έχοντας άρρηκτο δεσμό με τις εξάρσεις των αποπληθωριστικών τάσεων οι οποίες οδηγούν τους οικονομικούς κύκλους σε καθοδική πορεία έπειτα από μια περίοδο οικονομικής άνθισης. Η παρούσα διπλωματική επικεντρώνεται στην χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο το 2013 καθώς επίσης και στην Εποπτεία του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην έννοια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο τρόπο λειτουργίας του. Στην συνέχεια επικεντρωνόμαστε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στο τρόπο λειτουργίας της από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην χρηματοοικονομική κρίση της Κύπρου, στους λόγους που προκλήθηκε επισημαίνοντας ότι οι κύριοι παράγοντες επίδρασης της κρίσης που παρατηρήθηκε ήταν ο ανεξέλεγκτος δανεισμός αλλά επίσης και η ελλιπής εποπτεία, καθώς και στις τρεις φάσεις της. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος πριν από την χρηματοοικονομική κρίση καθώς και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, γίνεται μια εκτενής αναφορά στους λόγους που οδηγήθηκε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με την χρηματοοικονομική κρίση το 2013.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο λειτουργικό κίνδυνο, στο κίνδυνο αγοράς, το κίνδυνο ρευστότητας, στην διαχείριση κινδύνου και στην ασύμμετρη πληροφόρηση.
Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εποπτεία των τραπεζών και στην επιτροπή της Βασιλείας. Γίνεται μια ανάλυση των συμφώνων της Βασιλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθώς επίσης και στις αναβαθμίσεις που έχουν. Επιπρόσθετα βλέπουμε πως λειτουργεί η εποπτεία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα τα λάθη που ανέδειξε η χρηματοοικονομική κρίση και πως πρέπει να λειτουργεί από τώρα και στο εξής.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται ένας επίλογος όπου παρουσιάζονται τα συμπεράσματα.