Μεθοδολογία παρακολούθησης, εκτίμησης και ελέγχου του κόστους κύκλου ζωής των κύριων οπλίκών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2021-05Συγγραφέας
Σολομωνίδης, Ζαχαρίας
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, (ΕΔ) για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, προμηθεύονται, λειτουργούν και συντηρούν Οπλικά Συστήματα (ΟΣ), των οποίων το Κόστος Κύκλου Ζωής (ΚΚΖ) τους είναι υψηλό. Ιδιαίτερα, δε το κόστος λειτουργίας και συντήρησης (ΚΛ&Σ) των ΟΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους, ξεπερνά σε πραγματικούς αριθμούς κατά πολύ το κόστος προμήθειας τους.
Οι περιορισμένοι πόροι για την Άμυνα στην Κύπρο, επιτάσσουν τον εξορθολογισμό των δαπανών, διατηρώντας όμως παράλληλα το αξιόμαχο των ΕΔ, για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μεθόδων βασισμένων στη συστηματική και αναλυτική καταγραφή στοιχείων κόστους, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ισχυρή βάση δεδομένων που θα επιτρέπει την παρακολούθηση του κόστους αναλυμένο σε κατηγορίες, τη σύγκριση και την αξιολόγηση, ώστε να λαμβάνονται ορθές αποφάσεις για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων εντός των ορίων του προϋπολογισμού και την εκμετάλλευση ευκαιριών για εξοικονομήσεις. Στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλων στατιστικών εργαλείων και την επεξεργασία των δεδομένων, θα είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη της πορείας του ΚΚΖ, τόσο για υποψήφια προς προμήθεια, όσο και για ΟΣ που είναι σε χρήση, με παράλληλη διαχείριση του κινδύνου και της αβεβαιότητας.
Για το σκοπό αυτό η μεταπτυχιακή διατριβή, προβαίνει σε μία γενική επισκόπηση των βασικών εννοιών του ΚΚΖ, τις ευρύτερες κατηγορίες στις οποίες εντάσσεται, καθώς και των κύριων μεθόδων για την εκτίμηση του, με αναφορές σε βασικές μαθηματικές εξισώσεις. Εξετάζει, επίσης, μεθοδολογίες υπολογισμού του ΚΚΖ που εφαρμόζουν διάφορα κράτη, με σκοπό να καταδειχθεί η έλλειψη ανάλογων θεσμοθετημένων διαδικασιών στην Κύπρο. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένα μοντέλο υπολογισμού του ΚΚΖ με έμφαση στην προμήθεια και στο ΚΛ&Σ, με τη χρήση της αναλυτικής μεθόδου. Το μοντέλο είναι βασισμένο στην οργάνωση και τη δομή των ΕΔ της Κύπρου, ώστε να είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα, με την ανάπτυξη ενός κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος.
Στη μεταπτυχιακή διατριβή δεν χρησιμοποιήθηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες για ευνόητους λόγους.