Η χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής στην Κύπρο
Abstract
Ο βασικός σκοπός της διατριβής είναι να μας δώσει μία ένδειξη για το τι επικρατεί σχετικά με την χρήση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής στην Κύπρο κατά το έτος 2021. Η απόφαση μου να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καθόλου τυχαία αφού εργάζομαι σε Τραπεζικό Ίδρυμα της Κύπρου και γνωρίζω το πόσο σημαντική είναι για τις τράπεζες η προώθηση της χρήσης της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής. Τα τελευταία χρόνια τα Τραπεζικά Ιδρύματα έχουν διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τον κάταλογο χρεώσεων τους όσον αφορά τις συναλλαγές που διεκπαιρεόνονται μέσω των καταστημάτων, ώστε να «οδηγήσουν» τους πελάτες στην χρήση της Ηλεκτρονική Τραπεζικής, έχοντας ως απότερο σκοπό την μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.
Πιο συγκεκριμένα, θα μας δωθεί πληροφόρηση ως προς την χρήση ή μη της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής, τα είδη των συναλλαγων που εκτελούν πιο συχνά οι πολίτες, τους λόγους για του οποίους αποφεύγουν ή αδυνατούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική. Επίσης, μέσω της διατριβής θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα σχετικά με το προφίλ των χρηστών που χρησιμοποιούν αλλά και αυτών που δεν χρησιμοποιούν την Ηλεκτρονική Τραπεζική. Η σκιαγράφηση του προφίλ θα βασίζεται στην ηλικία, το φύλο, το επίπεδο μόρφωσης, την επαγγελματική κατάσταση, το εισόδημα κ.α. Το θεωρητικό υπόβαθρο θα θα αποτελείται από τον ορισμό, τις μορφές/μέσα της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής. Επίσης, θα γίνει αναφορά στα πλενεκτήματα και στα μειωνεκτήματα της χρήσης και για τις δύο πλευρές (Τράπεζών και Πελατών). Καθώς επίσης, και στην ασφάλεια όσον αφορά την χρήση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής. Επιπρόσθετα, θα γίνει αναφορά στην χρήση της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασιζόμενη σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Η μεθοδολογία της έρευνας βασίζεται στην συλλογή ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από κατοίκους της Κύπρου. Η διάθεση του ερωτηματολογίου θα γίνει ηλεκτρονικά αφού λόγο της πανδημίας που επικρατεί δεν είναι εφικτή η διάθεση του διαπροσωπικά. Το δείγμα θα συμπεριλαμβάνει άτομα διαφόρων ηλικιών, φύλου, επαγγελματικής κατάστασης, επιπέδου μόρφωσης και οικογενειακής κατάστασης. Ακολούθως, θα γίνει κωδικοποίηση των απαντήσεων ώστε να παραχθούν τα ποσοστά με την χρήση του προγράμματος SPSS 23.