Η επίδραση της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων σε μονάδες παραγωγής τροφίμων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-12Συγγραφέας
Μακροπούλου, Σοφία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Υπόβαθρο: Η βελτίωση της επαγγελματικής υγείας είναι αναγκαία για την προστασία του ευ-ζην των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Η επαγγελματική υγεία σχετίζεται όχι μόνο με παραμέτρους της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας.
Στόχος: Η παρούσα έρευνα επιχείρησε τη μελέτη των επιδράσεων της ψυχικής ανθεκτικότητας στην επαγγελματική ικανοποίηση στους εργαζόμενους στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων.
Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα ήταν συγχρονική. Το δείγμα της αποτελούταν από 92 εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων. Οι μετρήσεις συμπεριέλαβαν κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, το Job Satisfaction Survey, για τη μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης, και το Connor-Davidson Resilience Scale, για τη μέτρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Αποτελέσματα: Με βάση την ανάλυση την ανάλυση των δεδομένων, οι γυναίκες είχαν υψηλότερες τιμές ικανοποίησης από την παραγωγή (p=0.001), ικανοποίησης από την εποπτεία (p=0.0460), ικανοποίησης από ενδεχόμενες παροχές (p=0.018) και συνολική εργασιακή ικανοποίηση (p=0.040). Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας στον κλάδο σχετιζόταν με τη συνολική ικανοποίηση από την παραγωγή (r=0.206, p=0.049). Ο χρόνος προϋπηρεσίας στην επιχείρηση σχετιζόταν αρνητικά με την ικανοποίηση από την προαγωγή (r=-0.220, p=0.035) και με την ικανοποίηση από τις επιπρόσθετες παροχές (r=0.277, p=0.008). Η ψυχική ανθεκτικότητα παρουσίαζε μια θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την ικανοποίηση από την εποπτεία (r=0.348, p=0.001), τις συνθήκες του περιβάλλοντος εργασίας (r=0.205, p=0.049), την ικανοποίηση από τους συναδέλφους (r=0.341, p=0.001), την ικανοποίηση από τη φύση της εργασίας (r=0.364, p=0.000) και τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση (r=0.274, p=0.008).
Συμπεράσματα: Η έρευνα αυτή κατέληξε σε σημαντικές διαφυλικές διαφορές στην επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και σε κάποιες επιβαρυντικές επιδράσεις του μεγάλου χρόνου προϋπηρεσίας στην επαγγελματική ικανοποίηση. Επιπροσθέτως, η ψυχική ανθεκτικότητα είχε μια αρνητική και στατιστικά σημαντική επίδραση με διάφορες πτυχές της εργασιακής ικανοποίησης. Η αύξηση της ψυχικής ανθεκτικότητας ενδεχομένως να είναι αναγκαία για τη βελτίωση της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων.