Ο ρόλος του διευθυντή Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου, εν καιρώ πανδημίας Covid-19: Μελέτη περίπτωσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-12Συγγραφέας
Θεοδώρου, Νικόλαος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης πτυχών της συμπεριφοράς του διευθυντή δημόσιου δημοτικού σχολείου στην Κύπρο εν καιρώ πανδημίας COVID-19, εστιάζοντας κυρίως στον ρόλο του ως σχολικό ηγέτη, ως λήπτη αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας, ως διαχειριστή κρίσεων και ως διαχειριστή αλλαγών.
Στην Κύπρο, διανύεται μια περίοδος όπου η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η θεσμοθέτησή της είναι γεγονός, η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται υπό την προϋπόθεση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων πρόληψης, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται στην επιφάνεια νέες ανάγκες και πρωτοφανή προβλήματα που παρεμποδίζουν τη μέγιστη δυνατή εκπλήρωση του εκπαιδευτικού έργου.
Κατόπιν άδειας της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα σε μία σχολική μονάδα της Κύπρου, η οποία αποτέλεσε τη μελέτη περίπτωσης. Το δείγμα της έρευνας ήταν ένας διευθυντής δημόσιου δημοτικού σχολείου της Κύπρου και τέσσερις εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτό τουλάχιστον από την Άνοιξη του 2020. Στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας, συλλέχθηκαν πρωτογενή δεδομένα μέσω ημιδομημένης συνέντευξης από τον διευθυντή και μέσω δομημένου ερωτηματολογίου από τους εκπαιδευτικούς, τα οποία διασταυρώθηκαν για σκοπούς εξαγωγής έγκυρων αποτελεσμάτων.
Μέσα από την έρευνα, διαφάνηκε ότι ο διευθυντής χρειάζεται να ασκεί διαφορετικά τον ηγετικό του ρόλο αυτήν την περίοδο. Φαίνεται ότι, η πανδημία COVID-19, αποτελεί σοβαρή αιτία δημιουργίας πολύ σημαντικών, πρόσθετων απαιτήσεων στο ρόλο του, καθώς ως σχολικός ηγέτης, κλήθηκε να διαχειριστεί αυτήν την υγειονομική κρίση στο επίπεδο της σχολικής του μονάδας, να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέκυψαν τόσο κατά την περίοδο αναστολής της λειτουργίας της όσο και με την επαναλειτουργία της, αλλά και να συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μιας απρογραμμάτιστης αλλαγής που εισάχθηκε την περίοδο της πανδημίας COVID-19 στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.