Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ο επόπτης των τραπεζών και ο φρουρός της Ευρωζώνης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-12Συγγραφέας
Δημητρίου, Δημήτριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Με την παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή γίνεται μια προσπάθεια περιγραφής και ανάλυσης του τρόπου και των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως «φρουρός» της ευρωζώνης, ώστε να αντιμετωπίσει και να προβλέψει τις χρηματοοικονομικές κρίσεις που την απειλούν, με σκοπό την διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.
Γίνεται μια μελέτη ως προς τον τρόπο άσκησης της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Ε.Κ.Τ. καθώς και του τρόπου άσκησης του εποπτικού της ρόλου, ως η εποπτική αρχή όλων των τραπεζών.
Το ερώτημα για το όποιο γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί μέσα από την μεταπτυχιακή μου διατριβή, είναι το αν η ΕΚΤ μπορεί να προστατέψει τα κράτη μέλη της από τις κατά καιρούς χρηματοοικονομικές κρίσεις που απειλούν την ευρωζώνη.
Η Μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε αφορά κυρίως βιβλιογραφική έρευνα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και διαδικτυακή από έγκυρους και επίσημους ιστότοπους και ηλεκτρονικές εφημερίδες.
Το συμπέρασμα που εξάγετε είναι ότι οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που καλείται η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει, γεννιούνται συνεχώς, αλλάζοντας μορφή, μέγεθος ζημιάς που μπορεί να προκαλέσουν καθώς και διάρκεια ζωής. Ο ρόλος της ΕΚΤ ως επόπτης των τραπεζών γίνεται ολοένα και δυσκολότερος αφού η τήρηση των όποιων οικονομικής μορφής κανόνων πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπη με εθνικές πολιτικές.
Εν έτη 2020, φτάνουμε σε νέα παγκόσμια κρίση λόγο Covid-19. Ο φρουρός της ευρωζώνης καλείται ξανά να την προστατέψει, μέσα από την όσο το δυνατό ορθότερη αξιολόγηση και πρόβλεψη του κόστους της κρίσης, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα σκοπεύοντας να επιτευχθεί όσο το δυνατό λιγότερη ζημιά. Παράλληλα, θα πρέπει να προετοιμάσει και τα μέτρα που θα ληφθούν με το πέρας της πανδημίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχώς θα αλλάζει και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικούς κινδύνους κάθε φορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χρέος απέναντι στους πολίτες της, να τους προστατέψει και να διασφαλίσει την δικαιοσύνη, την ισότητα, την ασφάλεια και την όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.