Σχέδια διαχείρισης παράκτιων περιοχών στην Κύπρο για το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του τουρισμού.
Abstract
Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και αναπόφευκτα επηρεάζει με πολλούς τρόπους την ανθρωπότητα. Όσο αφορά στο παράκτιο περιβάλλον, η μεταβολή της στάθμης των υδάτων, ο κίνδυνος διάβρωσης των ακτών και η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες και γενικά στο περιβάλλον. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς της Κύπρου με επενδύσεις εκατομμυρίων και μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού να εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξή του. Η παράνομη ή η ανεξέλεγκτη δόμηση σε τουριστικές περιοχές της Κύπρου αποτέλεσε, και εξακολουθεί σε μερικές περιπτώσεις να αποτελεί, οξύ πρόβλημα για τη χώρα. Στις μέρες μας, ο τουρισμός χαρακτηρίζεται από έντονο καταναλωτισμό, τόσο στα υλικά αγαθά όσο και στις υπηρεσίες, χωρίς να λείπουν σε πολλές περιπτώσεις και οι υπερβολές.
Συνεπώς, η αειφόρος διαχείριση των παράκτιων ζωνών αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για τις τουριστικές περιοχές ώστε με την ανάπτυξη κατάλληλων διαχειριστικών σχεδίων να μπορέσουν να προσαρμοσθούν, με τις μικρότερες επιπτώσεις, στις αλλαγές που θα προκληθούν από την κλιματικά αλλαγή, αλλά και να μπορέσουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το κεφάλαιο «τουρισμός», προσφέροντας πράσινες υπηρεσίες, τόσο στους επισκέπτες όσο και στην τοπική κοινωνία.
Στο πνεύμα αυτό, ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση, μέσω ανάλυσης SWOT, των πλεονεκτημάτων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των απειλών ανάπτυξης και εφαρμογής αειφόρων διαχειριστικών σχεδίων για τις παράκτιες περιοχές της, στοχεύοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του τουρισμού.
Τα αποτελέσματα της διατριβής αυτής προέκυψαν από εκτεταμένη έρευνα στον πληθυσμό των παράκτιων περιοχών (μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών) με χρήση ερωτηματολογίων, αλλά και συγκριτικής αξιολόγησης με αποτελέσματα της βιβλιογραφίας ώστε να προσδιορισθούν τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές εφαρμογής διαχειριστικών σχεδίων των παράκτιων ζωνών του νησιού.
Λέξεις κλειδιά: Κλιματική Αλλαγή, Παράκτια Ζώνη, Τουρισμός, Αειφόρος Ανάπτυξη, Διαχειριστικά Σχέδια