Σε ποιο βαθμό είναι η ποιότητα ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-02Συγγραφέας
Ζουμπουλία, Αλεξάνδρα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η εξωνεφρική κάθαρση, η οποία περιλαμβάνει την αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή κάθαρση, ενέχει έναν σημαντικό αριθμό επιπλοκών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, η σωστή διαχείριση της φροντίδας των ατόμων που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση έχει γίνει πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας, με σκοπό την παροχή φροντίδας υψηλής ποιότητας και την ικανοποίηση των ατόμων αυτών. Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητη η παροχή φροντίδας με χαμηλό κόστος, καθώς η θεραπεία της εξωνεφρικής κάθαρσης είναι πολύ δαπανηρή, ενώ ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Σκοπός: Ο κύριος σκοπός της παρούσας ανασκόπησης της βιβλιογραφίας είναι να αναζητηθεί σε ποιο βαθμό είναι η ποιότητα ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
Υλικό και μέθοδος: Στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση έγινε αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων Scholar, PubMed, το Scopus και το Science Direct. Είχαν βρεθεί 44 άρθρα σχετιζόμενα με το θέμα αλλά κατόπι επιλογής χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 16.
Αποτελέσματα: Η κοινωνική υποστήριξη, η ενθάρρυνση του προσωπικού στους ασθενείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση και την ικανοποίηση των ασθενών έδειξε σημαντικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Η συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας ζωής, και του άγχους/κατάθλιψης ήταν στατιστικά επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΤΣΧΝΝ. Ακόμη, συγκεκριμένες μεταβλητές όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση και το χρονικό διάστημα της παραμονής στην αιμοκάθαρση μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά την ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.
Συμπεράσματα: Η ΧΝΑ επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Πέραν της σωματικής υγείας, οι τομείς της εργασίας, των προσωπικών σχέσεων, των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ψυχολογίας των ασθενών επιβαρύνονται αρνητικά και επηρεάζουν την ικανοποίηση των ασθενών από την ποιότητα ζωής τους.
Λέξεις κλειδιά: «ποιότητα ζωής», «εξωνεφρική κάθαρση», «βαθμός ικανοποίησης», «βελτίωση», «άτομα», «παροχή υπηρεσιών» και «συστηματική ανασκόπηση».