Η σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (ΣΥΠΖ) των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) στην Ελλάδα.
Abstract
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η συσχέτιση του δείκτη της ενεργότητας της νόσου σε ασθενείς με διαγνωσμένη ΡΑ, με τους δείκτες μέτρησης της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής (ΣΥΠΖ) αυτών των ασθενών. Τα αποτελέσματα των προς συσχέτιση δεικτών, προκύπτουν από την χρήση εξειδικευμένων ερωτηματολογίων, όπως αυτά δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν σε προγενέστερες ερευνητικές μελέτες.
Υλικό και μέθοδος: Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείται από 114 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στην Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΚΑΤ». Η έρευνα διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από Νοέμβριο του 2019 έως Φεβρουάριο του 2020. Στους ασθενείς που έλαβαν μέρος στην συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, έγινε καταγραφή δημογραφικών και κλινικών δεδομένων, για τον σκοπό διερεύνησης της ενεργότητας της νόσου ΡΑ και σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής. Τα ερωτηματολόγια προς συμπλήρωση αποτέλεσαν το Disease Activity Score 28 (DAS28), η επισκόπηση υγείας Short Form Health Survey Instrument of 6 dimensions (SF-6D), καθώς και τα EQ-5D-3L και EQ-5D-5L. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences Statistics Version 20 (IBM SPSS Statistics 20).
Αποτελέσματα: Συνολικά 114 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συμπεριελήφθησαν στη μελέτη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες 82,5%, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 62,77±12,46 έτη, το 66,7% ήταν έγγαμοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων έχει μικρό μορφωτικό επίπεδο, με το 45,6% να έχει ολοκληρώσει μόνο το δημοτικό σχολείο. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της νόσου είναι 53,60±14,84 έτη. Η διάρκεια της νόσου καταγράφεται στα 9,16±8,61 έτη. Οι περισσότεροι ασθενείς του πληθυσμού (57,0%) βρίσκονται σε ύφεση ή παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα της νόσου. Ο μέσος δείκτης Disease Activity Score 28 (DAS28) ήταν 3,40±1,70. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (83,16%) δεν παρουσίαζε παράλληλα κάποια από τις πέντε πιο συνήθεις διαταραχές (υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, διαβήτη, δυσλειτουργία θυρεοειδούς αδένα), ενώ το 40,35% του δείγματος δεν δήλωσε την ύπαρξη κάποιας συννοσηρότητας. Η μέση διάρκεια της νόσου για το συγκεκριμένο δείγμα είναι 9,16 χρόνια. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (77,2%) λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με κάποιο DMARD (Methotrexate ή Leflunomide). Ο μισός πληθυσμός του δείγματος (50%) κάνει χρήση βιολογικών παραγόντων, ενώ συνολικά για το δείγμα συνδυασμός DMARDs με βιολογικούς παράγοντες γίνεται περίπου από ένα (1) στα τρία (3) άτομα. Ο δείκτης ενεργότητας DAS28 δείχνει ότι το 57,0% του πληθυσμού βρίσκεται σε ύφεση ή παρουσιάζει χαμηλή δραστηριότητα της νόσου.
Συμπεράσματα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει δυσμενώς την ΣΥΠΖ των ασθενών. Τα τρία ερευνητικά εργαλεία SF6D, EQ5D-3L και EQ5D-5L, παρουσιάζουν αρκετή ευαισθησία στις διάφορες καταστάσεις υγείας, βάσει της ενεργότητας της νόσου του δείκτη DAS28. Επιπλέον, τα SF6D, EQ5D-3L και EQ5D-5L παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ τους.
Λέξεις-κλειδιά: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής, Ενεργότητα Νόσου, Έρευνα, SF6D, EQ5D-3L, EQ5D-5L