Η διοίκηση ολικής ποιότητας στις επιτελικές δομές ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Abstract
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση της εφαρμογής των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) στις τρεις Επιτελικές Δομές (ΕΔ) ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξη) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με γνώμονα την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΔ στη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
Αρχικά γίνεται μία σύντομη αναφορά στις έννοιες Ποιότητα και Διοίκηση Ολικής ποιότητας, στη συνέχεια καταγράφεται ο τρόπος διαχείρισης και υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ και τέλος αναλύεται η μεθοδολογία της παρούσας έρευνας, η διαδικασία που ακολουθήθηκε, γίνεται καταγραφή των συμπερασμάτων που προέκυψαν και διατυπώνονται προτάσεις.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν πρωτογενή δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν με τη χρήση δύο μεθοδολογικών προσεγγίσεων: α) με δομημένες συνεντεύξεις για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε πρωτόκολλο οδηγού συνέντευξης και β) με ερωτηματολόγιο έρευνας. Υποκείμενο της έρευνας ήταν οι εσωτερικοί πελάτες των τριών ΕΔ, δηλαδή οι εργαζόμενοι. Οι συνεντεύξεις έγιναν στις Διευθύντριες των ΕΔ και στη συνέχεια στάλθηκε το ερωτηματολόγιο της έρευνας σε όλα τους εργαζόμενους (διευθυντικά στελέχη - προϊστάμενοι – υπάλληλοι).
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας γίνεται σε δύο επίπεδα: α) ξεχωριστά για κάθε θέμα συνέντευξης/ερώτημα και β) συνδυαστικά για τις τρεις ΕΔ με συγκριτική ανάλυση. Γίνεται προσπάθεια καταγραφής των κοινών και διαφορετικών σημείων ανάμεσα στις ΕΔ, των θετικών τους στοιχείων, των προβλημάτων τους αλλά και των προβλημάτων που εμφανίζονται στη διαχείριση έργων ΕΣΠΑ. Καταγράφεται (με βάση την κλίμακα Likert) η βαθμολογία των προβλημάτων και η κατάταξή τους σύμφωνα με τη σημαντικότητά τους. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι στον τρόπο λειτουργίας των ΕΔ υπάρχει, με κάποιες εξαιρέσεις, ικανοποίηση, αλλά η διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ παρουσιάζει προβλήματα. Σκοπός είναι η υποβολή προτάσεων βελτίωσης των ΕΔ και της διαδικασίας διαχείρισης των έργων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιφατικά: οι αρχές της ΔΟΠ εφαρμόζονται σε κάποιους τομείς περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης των αρχών της ΔΟΠ στις ΕΔ με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους και των παρεχόμενων από αυτές υπηρεσιών, σύμφωνα με τις προτάσεις που διατυπώνονται στο τέλος της διατριβής.