Επιχειρηματικός σχεδιασμός νεοφυούς μουσείου στην Κύπρο.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-05Συγγραφέας
Παναγίδου, Ιωάννα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα μουσεία του 21ου αιώνα παρουσιάζονται ως κέντρα πολιτισμικής κληρονομιάς, τα οποία προσφέρουν στους πολίτες το δικαίωμα της πρόσβασης στις συλλογές τους. Μάλιστα αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες ενός αστικού κοινού και μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό μέρος στη ζωή των κοινοτήτων. Τα μουσεία σήμερα βάζουν στο κέντρο της προσοχής τους την προσέγγιση του κοινού, λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό υπόβαθρο του κάθε επισκέπτη ξεχωριστά (Black 2009: 21).
Η παρούσα διατριβή εστιάζει στον ρόλο των μουσείων σήμερα και στην ανάγκη δημιουργίας ενός επιχειρηματικού σχεδιασμού, ώστε ένα Νεοφυές Μουσείο στην Κύπρο να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ομάδας των οικογενειών, των παιδιών και των γονέων. Επιδιώκεται να απαντηθούν τέσσερα βασικά ερευνητικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου με τη βοήθεια της διοίκησης των επιχειρήσεων και στον εντοπισμό των δράσεων που απαιτούνται για την επίτευξη της βιωσιμότητάς του Νεοφυούς Μουσείου.
Η διαδικασία της υλοποίησης του επιχειρηματικού πλάνου επιτυγχάνεται μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και του θεωρητικού υπόβαθρου των κλάδων της διοίκησης των επιχειρήσεων και της μουσειολογίας. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται πρωτογενής εμπειρική έρευνα δυνητικού κοινού, κατά την οποία αποσαφηνίζονται η φυσιογνωμία των κυπριακών οικογενειών, οι προσδοκίες τους και η σχέση που δύναται να έχουν με ένα μεταμοντέρνο μουσείο. Συγκεκριμένα διεξήχθη έρευνα ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου μέσω του εργαλείου της Google Forms σε ένα ενδεικτικό ποσοστό πληθυσμού οικογενειών και συλλέχθηκαν 138 απαντήσεις. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS.
Ο ρόλος του μουσείου στον 21ο αιώνα είναι να προσελκύσει όσο περισσότερο κοινό γίνεται με τον καθορισμό σύγχρονων τρόπων προσέγγισης και αμέσως μετά να τους εντάξει στον χώρο του. Η εισαγωγή νέων μεθόδων πρέπει να είναι αποτελεσματική και βασισμένη σε εμπειρικές έρευνες δυνητικού κοινού (Black G. 2009: 314). Ωστόσο, η επιστημονική προσέγγιση για να είναι ακόμα πιο επιτυχής θα πρέπει να είναι και «επιχειρησιακά» προσανατολισμένη για να μπορέσει το Νεοφυές Μουσείο να επιβιώσει.