Αποτύπωση της παρούσας κατάστασης και μελλοντικές προοπτικές όσον αφορά στη διαχείριση της τύφλωσης στην Ελλάδα.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-11Συγγραφέας
Λάζου, Γεωργία Λ.
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Βασικός σκοπός της παρούσας διατριβής είναι να παρουσιασθεί η σημασία της πρόληψης της τύφλωσης για τα συστήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 253 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ενώ εκτιμάται ότι 81% των περιπτώσεων τύφλωσης, θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η διεθνής κοινότητα ξοδεύει περίπου 632 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στον αγώνα για την πρόληψη της τύφλωσης.
Το κόστος της αποκατάστασης και περίθαλψης που παρέχεται σε άτομα με προβλήματα όρασης επιβαρύνουν σημαντικά τα συστήματα υγείας τόσο με τις άμεσες δαπάνες και συγκεκριμένα με τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, ως αποτέλεσμα της θεραπείας (π.χ. νοσηλεία, φαρμακευτική αγωγή κ.ά.), όσο και με τις έμμεσες δαπάνες που προκύπτουν από την απώλεια της παραγωγικότητας αυτών των ατόμων και τις ανεπίσημες δαπάνες για τη φροντίδα των ασθενών. Η πρόληψη αποτελεί την πιο οικονομικά αποδοτική παρέμβαση της υγειονομικής περίθαλψης. Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της τύφλωσης, με την έγκαιρη διάγνωση οφθαλμολογικών παθήσεων, μπορούν να εξασφαλίσουν τεράστιο οικονομικό όφελος στα συστήματα υγείας.
Η λήψη κατάλληλων μέτρων προάσπισης της υγείας των οφθαλμών, η πρόληψη διαφόρων παθήσεων και η αποφυγή παραγόντων κινδύνου που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες ή και σε σημαντική απώλεια της όρασης, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για το σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης της τυφλότητας. Παράλληλα, η έλλειψη και η ανισότητα της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης και υγιεινής των ματιών, σε πολλές περιπτώσεις, περιορίζει τα οφέλη που δυνητικά θα μπορούσαν να είχαν οι πάσχοντες από τις σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται βασικά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα προβλήματα όρασης σε οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ή άλλο επίπεδο, τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τα συστήματα υγείας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες που υλοποιούν επιτυχώς προγράμματα πρόληψης της τύφλωσης και τα ποσοστά πόρων που δαπανώνται. Παράλληλα διερευνώνται τα αντίστοιχα ερωτήματα για τον υφιστάμενο πληθυσμό των 18.000 ατόμων με προβλήματα όρασης της χώρας μας και μια σειρά παραγόντων που διαμορφώνουν τη συνολική κατάσταση και επιδρούν στο ελληνικό σύστημα υγείας, όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι δαπάνες για την υγεία, η προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη, η απόδοση του συστήματος υγείας κλπ.