Βαθμός ωριμότητας ως πρός την ενσωμάτωση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, στο επίπεδο της Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-05Συγγραφέας
Σιακαλλής, Κυριάκος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, περιλαμβάνει ένα σύνολο με 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και 169 υποστόχους. Οι στόχοι αποτελούν ουσιαστικά τον οδικό χάρτη για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα με ορίζοντα υλοποίησης τους από το 2016 μέχρι το 2030. Η παρούσα διατριβή εξετάζει τον βαθμό ωριμότητας της Κύπρου ως προς την ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση στην τοπική κοινωνία.
Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναφορά στην Ατζέντα 2030 και τη σημασίας της βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία του πλανήτη. Αναλύονται οι 17 στόχοι, ο τρόπος και η σημασία υλοποίησης τους από τα κράτη. Καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης τους. Αναφέρονται οι προτεραιότητες όπως έχουν τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και σε ποιο βαθμό έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων της Κύπρου με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο μέσω των εθελοντικών αξιολογήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και καταγράφετε το τι υπολείπετε να γίνει από πλευράς κράτους.
Ακολούθως παρουσιάζεται η μεθοδολογική προσέγγιση που επιλέχθηκε αλλά και οι τρόποι επιλογής δείγματος μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καταγράφονται ερευνητικά ερωτήματα όπως, πως αξιοποιούνται οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης από το κράτος για ανάπτυξη της κοινωνίας, ποια αποτελέσματα προκύπτουν, τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και τι υπολείπεται να γίνει, αλλά και το ρόλο του κράτους και των οργανισμών.
Αναλύονται τα αποτελέσματα και συγκρίνονται με άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο. Δίνονται παραδείγματα δράσεων και καλών πρακτικών τόσο σε τοπικό επίπεδο από δήμους, αλλά και από πόλεις του εξωτερικού. Αναλύονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία, καθώς και οι ευκαιρίες και απειλές της Κύπρου ως προς την επίτευξη των στόχων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέδειξαν πως το 40 % των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ή δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα. Από τις υπόλοιπες απαντήσεις, διαφάνηκε πως αναγνωρίζεται η σημασία και η σημαντικότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το κράτος αποτελεί τον ρυθμιστή για εφαρμογή στρατηγικής, νομικού πλαισίου και δράσεων και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν εκείνες τις δράσεις ώστε να ανεβάσουν το ποσοστό της χώρας και μέχρι το 2030 να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.