Ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2020-06Συγγραφέας
Μουρατίδου, Ελένη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο σχολικός νοσηλευτής έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη, την προαγωγή υγείας, και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του σχολικού πληθυσμού. Προβαίνει στην ενημέρωση για τη σημασία της διενέργειας των εμβολιασμών και τονίζει την προστασία που προσφέρουν έναντι διαφόρων παθήσεων. Επικεντρώνεται στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής επισημαίνοντας τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής άσκησης. Διοργανώνει ημερίδες και επιστημονικά προγράμματα που αφορούν την ψυχική, πνευματική και σεξουαλική υγεία.
Αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους μαθητές, τους γονείς και όλου του προσωπικού του σχολείου, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη. Τηρεί απαρέγκλιτα το ιατρικό απόρρητο προφυλάσσοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ενεργεί πάντα προς όφελος του μαθητή, εφαρμόζοντας τον κώδικα νοσηλευτικής δεοντολογίας. Εντοπίζει εγκαίρως σημάδια ψυχολογικής αστάθειας και παρέκκλισης ψυχοκοινωνικής συμπεριφοράς στον μαθητή, αναζητώντας τις αιτίες και τους τρόπους επίλυσης αυτών.
Επίσης ο σχολικός νοσηλευτής αναλαμβάνει τη φροντίδα και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, που εμφανίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, εκπαιδεύει τα παιδιά και τους γονείς, και δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εκπαιδευτικού συστήματος και συστήματος υγείας, εντοπίζει σημάδια σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης στους μαθητές και με διακριτικότητα ενεργεί προς την επίλυση του προβλήματος μέσα από τη συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου καθώς και τους ειδικούς αρμόδιους φορείς.
Επισημαίνει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου στους μαθητές, εντοπίζει σημάδια σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bulling), και πλησιάζει διακριτικά και μεμονωμένα το θύμα, καθώς και το λοιπό προσωπικό και τους γονείς, επισημαίνοντας την ύπαρξη του κινδύνου στην ψυχική, διανοητική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού., στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Ενημερώνει για τους κινδύνους από τη χρήση προϊόντων καπνού, αλκοόλ, τοξικών ουσιών, και βοηθάει στην αντιμετώπιση και απεξάρτηση από αυτά. Επισημαίνει τους κινδύνους από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ενημερώνει για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.
Η ελληνική νομοθεσία περιορίζεται στην παρουσία του σχολικού νοσηλευτή στην ειδική εκπαίδευση. Δυστυχώς δεν προβλέπει την παρουσία σχολικού νοσηλευτή στην υπόλοιπη εκπαίδευση, παρόλο που οι ανάγκες και τα προβλήματα επεκτείνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.