Η μετανασταυτιή κρίση μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη Συρία (2011-2018}: ο ρόλος της Τουρκίας, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-05Συγγραφέας
Χριστοδούλου, Χαρά
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή ασχολείται με τη μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τη χρονική περίοδο 2011 με 2018, ο ρόλος που έπαιξε η Τουρκία, τόσο στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία όσο και στη μεταναστευτική κρίση και η σχέση της μεταναστευτικής κρίσης με την εγκληματικότητα και τη τρομοκρατία. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, παρατίθεται αρχικά το χρονικό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία καταλήγοντας στις συνέπειες του, τη μαζική μετανάστευση. Ακολουθεί η καταγραφή των επτά χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ανά αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη με αναφορά στη Τουρκία ως η χώρα όπου φιλοξενούνται 3,5 εκατομμύρια μετανάστες. Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση για δικό της όφελος. Φαίνεται επίσης η υποστηριχτική σχέση της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος καθώς και ο ρόλος που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στη Συρία, ιδιαίτερα κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Ακολούθως, η διατριβή επικεντρώνεται στη συσχέτιση της μετανάστευσης με την εγκληματικότητα και τη τρομοκρατία. Γίνεται ανάλυση της εγκληματικότητας των δύο χωρών στη κορυφή της λίστας, τη Σουηδία και τη Γερμανία, παραθέτοντας στατιστικά δεδομένα από το 2004 μέχρι το 2011 και συγκρίνοντας τα με τη περίοδο του 2011 – 2018. Γίνεται επίσης αναφορά σε περιστατικά τρομοκρατίας από την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος και έπειτα. Περαιτέρω, γίνεται διερεύνηση της επιρροής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης στο θέμα της σχέσης της μετανάστευσης με την εγκληματικότητα αλλά και του τρόπου με τον οποίο το θέμα τυγχάνει εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα όταν το θέμα επικεντρώνεται γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική.
Για την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής διατριβής εξασφαλίστηκε υλικό από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, κυρίως από το διαδίκτυο, από ηλεκτρονικά βιβλία, άρθρα ηλεκτρονικών εφημερίδων και περιοδικών και βάσεις δεδομένων από επίσημες κυβερνητικές πηγές.
Τα συμπεράσματα της πιο πάνω έρευνας, έδειξαν ότι ενώ η μετανάστευση δε μπορεί να συσχετιστεί αδιαμφισβήτητα με τη εγκληματικότητα, εντούτοις, πολλοί είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν το αντίθετο, είτε θετικό είτε αρνητικό, εξυπηρετώντας τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας τους αλλά και στη περίπτωση της Τουρκίας σε σχέση με τις ενταξιακές της διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.