Γενόσημα φάρμακα: δεκτικοί ή επιφυλακτικοί οι Έλληνες σχετικά με τη χρήση τους; Ο ρόλος του φαρμακοποιού καιτων άλλων επαγγελματιών υγείας.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Αντωνοπούλου, Αργυρώ
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
ΣΚΟΠΟΣ:Το ποσοστό χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό,σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση μελέτης για την κατανόηση των απόψεων των πολιτών σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα. Η γνώση της αποδοχής ή και της μη αποδοχής των γενοσήμων από τους Έλληνες θα βοηθήσει μελλοντικά στον καλύτερο σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν την αύξηση της χρήσης των αντίγραφων των πρωτότυπων φαρμάκων.Σκοπός της παρούσης έρευνας, λοιπόν, ήταν να εκτιμηθούν οι γνώσεις και οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα. Η έρευνα αφορούσε δείγμα του πληθυσμού που απάντησε στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου και το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι είναι Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται ιατρεία, νοσοκομεία, φαρμακεία και ακολουθούν χρόνια ή περιστασιακή φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσουν ασθένειες από τις οποίες πάσχουν.
ΥΛΙΚΟ & ΜΕΘΟΔΟΣ: Πραγματοποιήθηκε έρευνα που περιελάμβανε δομημένο ερωτηματολόγιο με 37 ερωτήσεις κλειστού τύπου το οποίο συμπληρώθηκε από 222 πολίτες. Τα αποτελέσματα εξήχθησαν με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος IBMSPSSv. 20.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι Έλληνες πολίτες είναι περισσότερο πρόθυμοι παρά επιφυλακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν γενόσημα φάρμακα. Μάλιστα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιεί ήδη γενόσημα φάρμακα, το 44,1% στην έρευνα μας δήλωσε ότι γνωρίζει ακριβώς τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και το 47,3% ότι έχει ακούσει για τα γενόσημα αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι είναι. Το 23,9% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεραπευτικό αποτέλεσμα των γενόσημων και το 75,2% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα θα χρησιμοποιούσε κάποιο γενόσημο μελλοντικά. Οι όποιοι ενδοιασμοί πηγάζουν από την ελλιπή εκπαίδευση τους σχετικά με το τι πρεσβεύουν τα γενόσημα φάρμακα(το 66,2% προτιμά να ενημερώνεται από τον ΕΟΦ και το 14% από την ιατρική κοινότητα) και στο ότι οι γιατροί ή οι φαρμακοποιοί τους δεν τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους απέναντι σε αυτά τα φαρμακευτικά είδη(το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα μας δήλωσε ότι ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός τους δεν τους έχουν προτείνει να αντικαταστήσουν το πρωτότυπο φάρμακο τους με κάποιο γενόσημο). Η στάση αυτή των επαγγελματιών υγείας πηγάζει είτε από προσωπικά τους συμφέροντα είτε από την ημιμάθεια τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι Έλληνες είναι δεκτικοί στη χρήση των γενόσημων φαρμάκων στην πλειοψηφία τους. Το μόνο που χρειάζεται για να αυξηθεί η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι η σωστή ενημέρωση τους τόσο από δημόσιους φορείς όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και από τους υγειονομικούς υπαλλήλους. Φυσικά κλειδί σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι και η σωστή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να μεταλαμπαδεύσουν αυτή τη γνώση τους στους ασθενείς τους που τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να είναι ελλιπής.