Κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου
Επιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή είχε ως στόχο να διερευνήσει τα κίνητρα και τα εμπόδια των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου, για συμμετοχή ή μη σε προγράμματα και δραστηριότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μεθοδολογία με τη χρήση προσωπικών συνεντεύξεων ως εργαλείου συλλογής δεδομένων. Το δείγμα του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα αποτέλεσαν δεκατέσσερις εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα, άντρες και γυναίκες, από διάφορους τομείς εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες με ηλικιακό εύρος από 18 ετών μέχρι και 65.
Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με παρουσίαση και σύγκριση των απαντήσεων που πάρθηκαν από κάθε ερώτημα, μετά από κωδικοποίηση των θεμάτων και ακολούθησε η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω των οποίων αναδείχθηκαν ποικίλα κίνητρα και εμπόδια συμμετοχής σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα κίνητρα που αναδείχθηκαν είναι τα εξής: «ενδιαφέρον για ανανέωση γνώσεων και απόκτηση καινούριων», «βελτίωση στην εργασία»,,«επαγγελματική ανέλιξη» «υποχρέωση για συμμετοχή» «πιστοποίηση» και «ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας». Τα εμπόδια που αναδείχθηκαν είναι τα εξής: «εύκολη εργοδότηση χωρίς πιστοποιητικά», «έλλειψη ενδιαφέροντος για το επάγγελμα», «ελλιπής πληροφόρηση», «κόστος συμμετοχής», «έλλειψη χρόνου λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», «χαμηλό επίπεδο μόρφωσης», «απόσταση» «επερχόμενη συνταξιοδότηση».