Επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία "Πρότυπου Αθλητικού Κέντρου στην Λίμνη Ζηρού"
Επιτομή
Αντικείμενο της παρούσας αποτελεί η αξιολόγηση και παρουσίαση επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία ολοκληρωμένου κέντρου αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, με κύρια δραστηριότητα τα θαλάσσια σπορ.
Ως καταλληλότερη τοποθεσία για την υλοποίηση του σχεδίου κρίνεται η Λίμνη Ζηρός στην περιοχή της Φιλιππιάδας. Γνώμονα για την επιλογή της λίμνης Ζηρού αποτελούν η μορφολογία του εδάφους που περιβάλει τη λίμνη και την προστατεύει άψογα από ανέμους προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για την εκμάθηση θαλάσσιων αθλημάτων. Η ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με την ύπαρξη σπηλαίων προς εξερεύνηση στις όχθες της λίμνης την καθιστούν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Βασικό «προϊόν» του σχεδιαζόμενου αθλητικού κέντρου είναι η εκμάθηση και προπόνηση διαφορετικών θαλάσσιων δραστηριοτήτων (Water-ski,cable ski, bearfoot, wakesurf, Sea Kayak, Paddleboard), καθώς και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ξεναγήσεων (sea kayak tours).
Κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες όπως αυξανόμενη τάση προς ενασχόληση με τις υπαίθριες δραστηριότητες και τον αθλητισμό για τις ευεργετικές ιδιότητες της στην υγεία και την κοινωνία προσδίδουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με τον αναμενόμενο αριθμό τουριστών για το 2015 να εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια, συντελεί στο πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Περαιτέρω επισκόπηση των προοπτικών του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα δείχνει ότι εντείνονται οι προσπάθειες από πλευράς κρατικού μηχανισμού με στόχο την οικονομική ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο του αθλητικού τουρισμού. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως η επιχειρηματική (τουριστική και αθλητική) δραστηριότητα στο νομό της Ηπείρου σε επιχειρήσεις θαλάσσιων δραστηριοτήτων – σχολών σκι είναι σε εμβρυικό στάδιο, η περιοχή ενδείκνυται για την ανάδειξη πρωτότυπων κερδοφόρων επενδυτικών ευκαιριών.
Προκλήσεις αποτελούν η διασφάλιση της οικολογικής ακεραιότητας και η διαφύλαξη της σπάνιας φυσικής βιοποικιλότητας στην λίμνη Ζηρού καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από οι αρμόδιες αρχές. Θεωρείται ότι τα εμπόδια και οι κίνδυνοι που εντοπίζονται είναι διαχειρίσιμα με προσεκτικό σχεδιασμό. Συμπερασματικά η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου κρίνεται ως βιώσιμη.