Η αστική αναβίωση των πόλεων και η έννοια της δημιουργικής πόλης μέσα από το χώρο του πολιτισμού. Μελέτες περίπτωσης από τον Ευρωπαϊκό χώρο
Επιτομή
Η εργασία επιδιώκει να αναδείξει τη στενή σχέση που υφίσταται ανάμεσα στην αστική αναβίωση και στη δημιουργική πόλη χρησιμοποιώντας ως όχημα ανάπτυξης τον πολιτισμό. Η χρήση του πολιτισμού ως βασικού άξονα της βιώσιμης, οικονομικής και αστικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει τους ιθύνοντες στη δημιουργία εργαλείων και στη διάθεση κονδυλίων που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό και τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες.
Οι πόλεις ανταγωνίζονται να προωθήσουν ένα ισχυρό brand name που θα τις βοηθήσει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, τουρισμό και καινοτόμους εργαζομένους. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθούν οικονομικά και θα προωθήσουν σημαντικά έργα αστικής αναγέννησης. Σύμμαχό τους στις προσπάθειες αυτές αποτελούν οι πολιτιστικές πολιτικές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες προωθούν τις επιδιώξεις των πόλεων. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων διέρχεται μέσα από τον αστικό σχεδιασμό, τη δημιουργική οικονομία και την πολιτιστική ατζέντα.
Οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που μελετούνται αποδεικνύουν πως ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στη μεταμόρφωση του αστικού ιστού μέσω έργων αστικής αναγέννησης και μέσω κόμβων δημιουργίας. Ταυτόχρονα η μικρή πόλη της Δράμας αποδεικνύει ότι η τοπική προσπάθεια και η χάραξη πολιτιστικής και αστικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά τους αρνητικούς οικονομικούς και εργασιακούς δείκτες της περιοχής.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η βιβλιογραφική επισκόπηση, αντλώντας στοιχεία από την περιφερειακή οικονομική πολιτική, την οικονομική γεωγραφία, τον αστικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, το μάρκετινγκ, τη δημιουργική οικονομία. Η μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιήθηκε για τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ για τη Δράμα, λόγω έλλειψης βιβλιογραφικών πηγών, επιλέχθηκε το εργαλείο της δομημένης συνέντευξης. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης ήταν ανοικτού τύπου και απευθύνθηκαν σε στοχοθετημένο κοινό, με γνώμονα την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επίσης ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε αφορά την ανάλυση περιεχομένου στο εμπειρικό κομμάτι, ενώ οι πληροφορίες αντλήθηκαν από ιστοσελίδες, συνεντεύξεις, αναφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομικά στοιχεία από επίσημους φορείς.