Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2019-05Συγγραφέας
Φίλιππος, Ηλιάδης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις σημερινές κοινωνίες, δεδομένων των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η υιοθέτηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως ενεργού μέρους του εκπαιδευτικού συστήματος είναι απαραίτητη προκειμένου τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) να είναι σε θέση να παρέχουν γνώσεις, αξίες και δεξιότητες έτσι ώστε, τόσο οι σπουδαστές όσο και η κοινωνία, μέσω της ευαισθητοποίησης και της δραστηριοποιήσής τους να γίνουν ενεργοί και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Η ιδέα της δημιουργίας και της λειτουργίας των ΚΠΕ συνδέθηκε άμεσα με την εμφάνιση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά συστήματα των διαφόρων χωρών στη δεκαετία του 1970 και του 1980. Κατά τη διάρκεια των διεθνών διασκέψεων στην Τιφλίδα (1977) και στη Μόσχα (1987), καθιερώθηκε το θεωρητικό πλαίσιο των ΚΠΕ και αναδείχθηκε η ανάγκη για τη λειτουργία τους. Τα ΚΠΕ αναμένεται να συμβάλουν στην εκπαίδευση κοινωνικών ομάδων προκειμένου να αναπτυχθεί το αίσθημα κοινής ευθύνης, να υλοποιήσουν δράσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μέσω της ορθολογικής χρήσης του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση, μέσω ανάλυσης SWOT, των πλεονεκτημάτων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των κινδύνων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στοχεύει στον προσδιορισμό του τρέχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού τους αλλά και της μελλοντικής δυναμικής τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, υπό το πίεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλα μέλη της κοινωνίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα συμμετείχαν σε μια έρευνα, κατά την οποία τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο ειδικά σχεδιασμένο για κάθε κατηγορία. Μετά τη συλλογή και επεξεργασία των ερωτηματολογίων, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση SWOT, τα αποτελέσματα αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής προσαρμογής ή βελτίωσης των υφιστάμενων δομών ΚΠΕ και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους.