Ιατρικός τουρισμός στην Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-09-19Συγγραφέας
Γεωργίου, Μάριος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της μελέτης ήταν η ανάδειξη, μέσα από τις απαντήσεις των εμπειρογνωμόνων, των αναγκών έτσι ώστε, αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, η Κύπρος να επιτύχει τον στόχο της κατάκτησης ενός μεριδίου της αγοράς του ιατρικού τουρισμού και να εδραιωθεί ως ένα σύγχρονος και ποιοτικός προορισμός.
Το ταξίδι για λόγους υγείας θεωρείται ένας συνδυασμός παροχής της καλύτερης δυνατής ιατρικής περίθαλψης αλλά και μια ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση στα πλαίσια διακοπών. Συγκεκριμένα, ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως το άθροισμα όλων των πλεονεκτημάτων που αναμένονται από ένα ταξίδι το οποίο γίνεται πρωτίστως για την αντιμετώπιση ή/και τη θεραπεία μιας ιατρικής κατάστασης με την αξιοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών παρέμβασης, μακριά από το συνήθη τόπο διαμονής του ασθενή, συνδυάζοντας παράλληλα και στοιχεία διακοπών ή τουρισμού με τη συμβατική έννοια.
Επιχειρώντας µια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάλυσης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, κρίνεται αναγκαία η προσμέτρηση και αξιολόγηση πολλών παραµέτρων που επηρεάζουν την οργάνωση και τις προοπτικές του ιατρικού τουριστικού προϊόντος. Για να μπορούμε να προβούμε στην ανάλυση των βασικών πτυχών της παρούσας μελέτης απαιτείται πρώτα περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του τομέα της υγείας και ειδικότερα του τομέα του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο.
Πέραν από μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η κύρια έρευνα διεξάγεται με τη χρήση διαφορετικών μέσων συλλογής δεδομένων, τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη είναι η τεχνική των Δελφών (Delphi Methodology) όπου στο panel συμμετείχαν 23 άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους στον τομέα της υγείας και όλοι μαζί, με τις γνώσεις που διαθέτουν πάνω στο Ιατρικό Τουρισμό, καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα που λέγεται Ιατρικός Τουρισμός και συγκεκριμένα «Ιατρικός Τουρισμός στην Κύπρο».
Τα άτομα έχουν επιλεγεί με βάση τις γνώσεις και την εργασιακή τους εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, τη διαθεσιμότητα και προθυμία τους να συνεργαστούν. Οι συνεντεύξεις είναι μερικώς δομημένες επειδή ο ερευνητής ήθελε αφενός να αποκτήσει πληροφόρηση για συγκεκριμένες πτυχές του θέματος και αφετέρου να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, μέσα από ερωτήσεις ανοικτού τύπου, να εκφράσουν ιδέες και απόψεις επί του θέματος.
Συνοψίζοντας, η έρευνα φωτίζει τον τομέα του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο από διάφορες πλευρές και αναδεικνύει την δυνατότητα της Κύπρου να εδραιωθεί ως ένας σύγχρονος και ποιοτικός προορισμός. Επιπρόσθετα, αναφέρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει έναντι των άλλων χωρών που έχουν ήδη καθιερωθεί ως προορισμοί ιατρικού τουρισμού.
Ταυτόχρονα, τα ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη για δράση σε πολλούς τομείς. Αυτοί περιλαμβάνουν την περαιτέρω συμμετοχή της κυβέρνησης μέσω δημόσιων – ιδιωτικών συνεταιρισμών, μια πιο επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ από τον ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία κινήτρων, την διαπίστευση των περισσότερων νοσοκομείων και την καλύτερη χρήση του διαδικτύου.
Η συνολική εικόνα του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να καθιερωθεί ως ένας πολύ δυνατός προορισμός για την ευρύτερη περιοχή.