Οικονομικο-γεωγραφική απεικόνιση και επισκόπηση πτωχευσάσων εταιρειών στην περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας την περίοδο 2008-2011
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-08-28Συγγραφέας
Δημάκου, Γαρυφαλλιά
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε αυτό που όλοι ζούμε τα τελευταία 3 χρόνια με κύριο άξονα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα μεγάλα προβλήματα που εκείνη έχει δημιουργήσει αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει κάνει την εμφάνισή του σε μεγάλο βαθμό και αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής είναι το κλείσιμο και η πτώχευση πολλών επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μεγάλων που έχει ως αντίκτυπο και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού. Όλοι βλέπουμε καθημερινά εταιρείες, επιχειρήσεις, μαγαζιά να δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης των βραχυπρόθεσμων ή/και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία χρεών στο προσωπικό και προς τρίτους. Αυτή η επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων δυστυχώς καταλήγει στην απόλυση των εργαζομένων και την πτώχευση της επιχείρησης.
Το αναφερθέν πρόβλημα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση για την Περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας, όπου αποτελεί και τη μελέτη περίπτωσης της παρούσης διπλωματικής. Γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της γενικότερης κατάστασης από την άποψη της πληθυσμιακής κατανομής, τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ανά γεωγραφική περιοχή σύμφωνα με την Απογραφή του 2001. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Εύβοιας όπου παρείχε τη λίστα των πτωχευσασών εταιρειών, γίνεται ανάλυση αυτών για το χρονικό διάστημα 2008 έως 2011, ως προς το έτος πτώχευσης, τη γεωγραφική κατανομή των πτωχευσασών εταιρειών, τη νομική τους μορφή, τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας τους. Τα παραπάνω εξετάζονται τόσο σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας όσο και για κάθε Καλλικρατικό Δήμο ξεχωριστά παρουσιάζοντας σχετικούς πίνακες και γραφήματα.
Σε θεωρητικό επίπεδο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι νομικές μορφές των εταιρειών που υπάρχουν σύμφωνα με το Νόμο ανάλογα με την οικονομική σκοπιμότητα που θέλουν να εξυπηρετήσουν, τα χαρακτηριστικά τους, τρόποι δημιουργίας, όργανα που τα διέπουν, ευθύνη εταίρων για εταιρικά χρέη κλπ. Επίσης γίνεται αναφορά στο Πτωχευτικό Δίκαιο όπου παρουσιάζονται οι υποκειμενικές και αντικειμενικές προϋποθέσεις για την κήρυξη πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι ρυθμίσεις που υπάρχουν και η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι την τελική απόφαση πτώχευσης μιας επιχείρησης.
Τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να διαδοθούν στην ευρύτερη κοινωνία και στους ενδιαφερόμενους για την καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας και ο κάθε Δήμος της.