Τα αρβανίτικα των Λιμνών της ορεινής Αργολίδας: στάσεις και συμπεριφορές των κατοίκων απέναντι στη γλώσσα τους
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Μποζονέλου, Παναγιώτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των κατοίκων, καθώς και ατόμων που κατάγονται από το χωριό Λίμνες Αργολίδας, απέναντι στην Αρβανίτικη διάλεκτο της κοινότητάς τους, απέναντι στην Ελληνική και στην Αλβανική Γλώσσα, λαμβάνοντας ως βασική παράμετρο την ηλικία τους. Επίσης, διερευνά φαινόμενα γλωσσικής αλλαγής στη συγκεκριμένη διάλεκτο, επιχειρώντας την ερμηνεία αυτών με αναφορά τόσο σε ενδογλωσσικούς όσο και σε εξωγλωσσικούς παράγοντες, με συνέπεια τη γλωσσική συρρίκνωση του συστήματος.
Στην έρευνα συμμετείχαν 60 υποκείμενα, 30 που είναι γηγενή, μόνιμοι κάτοικοι των Λιμνών και φυσικοί ομιλητές/φυσικές ομιλήτριες της διαλέκτου, ηλικίας 22-90 ετών (Ομάδα Α) και 30 που είναι άτομα δεύτερης γενιάς και τρίτης γενιάς και κατάγονται από το χωριό, δεν μιλούν συστηματικά τη διάλεκτο και διαμένουν μόνιμα σε άλλη περιοχή (Ομάδα Β). Οι στάσεις των συμμετεχόντων/ουσών διερευνήθηκαν μετά από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, διαφορετικών για κάθε ομάδα, που περιλαμβάνουν ερωτήσεις κλειστού τύπου, καθώς και στοχευμένων συνεντεύξεων σε αρκετά από τα άτομα της Ομάδας Α, σχετικά με τα χαρακτηριστικά του συστήματος.
Τα αποτελέσματα της ποσοτικής ανάλυσης έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη στάση και τις αντιλήψεις των κατοίκων σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με κατοίκους μικρότερης ηλικίας αλλά και με αυτούς που απλώς έλκουν την καταγωγή τους από τις Λίμνες. Κατά την ποιοτική ανάλυση αναδείχθηκε ότι οι περισσότεροι/ες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν την πεποίθηση πως η Αρβανίτικη των Λιμνών έχει φθίνουσα πορεία και ότι σταδιακά συρρικνώνεται.
Τέλος, στην παρούσα έρευνα παρουσιάστηκαν σύντομα βασικά χαρακτηριστικά της διαλέκτου ως προς το λεξιλόγιο και τη δομή και με βάση την άποψη των ερωτώμενων διαπιστώθηκε πως η διάλεκτος διέρχεται γλωσσική επικινδυνότητα, με συνέπεια τη συρρίκνωση του συστήματος και σταδιακά τον γλωσσικό θάνατο.