Ο ρόλος του διευθυντή σχολικής μονάδας στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος: Εμπειρική μελέτη σε σχολικές μονάδες Β' / βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-12Συγγραφέας
Καμπούρης, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να ρίξει φως στο επιστημονικό πεδίο της ηγεσίας στην εκπαίδευση, περιγράφοντας πώς ο ρόλος του ηγέτη – διευθυντή επηρεάζει το σχολικό κλίμα μιας σχολικής μονάδας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, μελετά ποια μορφή ηγεσίας υιοθετούν οι διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Εορδαίας, ποιο στυλ ηγεσίας θεωρούν οι εκπαιδευτικοί αποδοτικότερο, τον βαθμό ικανοποίησης των εκπαιδευτικών από το σχολικό κλίμα και πώς τα ατομικά- δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, τους επηρεάζουν, τα χαρακτηριστικά του διευθυντή που θεωρούν σημαντικά ώστε να είναι αποτελεσματικός, και τον βαθμό εφαρμογής τους στην πράξη.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 3 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2018, στο χώρο 11 σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , της πόλης της Πτολεμαΐδας. Για τη διεξαγωγή της έρευνας έλαβαν μέρος 115 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Δήμου Εορδαίας. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο, με κλειστού τύπου ερωτήσεις, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε σε προηγούμενες εμπειρικές μελέτες καθώς και στη βιβλιογραφία. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων με τη χρήση του προγράμματος στατιστικής επεξεργασίας SPSS 22, από την οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ως πιο διαδεδομένη μορφή ηγεσίας τη δημοκρατική. Όλα τα γνωρίσματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν αποτελεσματικό διευθυντή κατέγραψαν υψηλό βαθμό σημαντικότητας, ωστόσο, φαίνεται να εφαρμόζονται στην πράξη σε χαμηλότερο βαθμό. Τέλος, κάνοντας μια αποτίμηση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του διευθυντή δείχνει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το σχολικό κλίμα και κατ’ επέκταση το εκπαιδευτικό έργο και την εργασιακή ικανοποίηση που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί κατά την διάρκεια της εργασίας και παραμονής τους στο σχολείο.