Η μελέτη της περίπτωσης της ελληνικής εταιρείας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ): Νομικές και πολιτιστικές συνέπειες της μη ορθολογικής συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικών έργων
Επιτομή
Η παρούσα διπλωματική διατριβή στοχεύει στην περιγραφή της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων στο ελληνικό κράτος με κεντρικό άξονα την μελέτη της περίπτωσης της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Αρχικά, εξετάζεται το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο και γίνεται μια εννοιολογική προσέγγιση των όρων που απαρτίζουν την πνευματική ιδιοκτησία.
Ακολουθεί η μελέτη της περίπτωσης της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και η έρευνα γύρω από τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στην παύση λειτουργίας της έπειτα από την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα εξετάστηκαν οι κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές προεκτάσεις που προέκυψαν από την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς επίσης γίνεται και εκτενείς αναφορά στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο με παράθεση πληροφοριών για την διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων από ομόλογους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Η εργασία είναι κατά βάση βιβλιογραφική, βασιζόμενη κυρίως σε νομικά εγχειρίδια, επιστημονικά άρθρα, νομοθετήματα και δημοσιογραφικές πηγές. Επικουρικά, γίνεται χρήση ερωτηματολογίων προς κάποιους αρμοδίους ώστε να φωτιστούν με χρήσιμες πληροφορίες κάποια σημεία της δράσης της εταιρείας ΑΕΠΙ, οι πληροφορίες των οποίων αναλύονται με τη μέθοδο της ποιοτικής ανάλυσης.
Συνοψίζοντας, προκύπτουν νέοι προβληματισμοί για τη συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων σε συνάρτηση με τις νέες τεχνολογίες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα. Τέλος προτείνονται νέες μέθοδοι για την συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων.