Show simple item record

dc.contributor.advisorΖορπάς, Αντώνης
dc.contributor.authorΟικονόμου, Κοσμάς
dc.contributor.otherEconomou, Kosmas
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2019-02-11T06:58:08Z
dc.date.available2019-02-11T06:58:08Z
dc.date.copyright2019-02-11
dc.date.issued2018-12
dc.identifier.otherΔΠΠ/2018/00206el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/3873
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΟ σημαντικότερος, ίσως, φυσικός πόρος είναι το νερό. Απαραίτητος για κάθε διεργασία, για την ύπαρξη ζωής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητος. Ο τρόπος ζωής του ανθρώπου, η αλλαγή του κλίματος κ.α. εντείνουν τη λειψυδρία. Οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των βιομηχανιών, της γεωργοκτηνοτροφίας, για παραγωγή ενέργειας κ.α. είναι πολύ μεγάλες δημιουργώντας κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Η μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού αλλά και η υποβάθμιση της ποιότητας του είναι γεγονός ένεκα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (ευτροφισμός, υφαλμύρηνση του εδάφους, υποβάθμιση των επιφανειακών και υπόγειων νερών κ.α.) και της κλιματικής αλλαγής. Με γνώμονα τα παραπάνω η ανάγκη δημιουργίας ενός περιβαλλοντικού δείκτη, του υδατικού αποτυπώματος, ήταν επιτακτική. Το υδατικό αποτύπωμα (ΥΑ) είναι ένας περιβαλλοντικός δείκτης απαραίτητος για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Αναφέρεται στο συνολικό όγκο νερού που απαιτείται για τη παραγωγή ενός προϊόντος. Η γεωργία διαδραματίζει διπλό ρόλο, αφενός συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε παγκόσμια κλίμακα και αφετέρου απορροφά διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μέσω των διεργασιών της. Το ανθρακικό αποτύπωμα (ΑΑ) είναι το εργαλείο για το προσδιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε kgCO2 eq/Kg προϊόντος. Στόχος της μελέτης είναι ο Προσδιορισμός του Υδατικού και Ανθρακικού αποτυπώματος της καλλιέργειας Κολοκασιού (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και της καλλιέργειας Πατάτας, χειμερινής εσοδείας, που καλλιεργούνται στο Δήμο Σωτήρας της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο κυριότερος λόγος σύγκρισης της καλλιέργειας κολοκασιού με την καλλιέργεια πατάτας χειμερινής εσοδείας (και όχι με την πατάτα ανοιξιάτικης εσοδείας) είναι λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζουν στην εποχή φύτευσης και στις καλλιεργητικές φροντίδες όπως είναι η κατεργασία του εδάφους, οι ψεκασμοί κ.α. Γίνεται συγκριτική αξιολόγηση των καλλιεργειών με απώτερο στόχο την επισήμανση των ομοιοτήτων τους και των διαφορών τους σχετικά με τις εισροές και εκροές των καλλιεργειών με στόχο την αξιοποίηση της πληροφόρησης αυτής για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βελτίωση του χαρακτήρα των μονάδων αυτών. Η διατριβή στηρίχθηκε στην ανάλυσης κύκλου ζωής και σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14064 και ISO 14046, προσδιορίστηκε το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα καλλιέργειας και παραγωγής ενός δεκαρίου πατάτας και κολοκασιού. Η μελέτη αφορά 18 γεωργικές μονάδες καλλιέργειας πατάτας, συνολικής έκτασης 1371 δεκαρίων και 9 μονάδων καλλιέργειας κολοκασιού, συνολικής έκτασης 79.8 δεκαρίων και βρίσκονται στο χωριό Σωτήρας της επαρχίας Αμμοχώστου, Κύπρο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν συλλέχθηκαν μέσα από ερωτηματολόγια που ετοιμάστηκαν και που συμπλήρωσαν παραγωγοί και συμπεριλάμβανε όλα τα σχετικά στάδια και εργασίες που απαιτούνται για τη παραγωγή ενός δεκαρίου των καλλιεργειών, από το στάδιο προετοιμασίας του τεμαχίου για φύτευση μέχρι και τη συγκομιδή. Σχετικά με το ανθρακικό αποτύπωμα (ΑΑ), σημειώθηκαν οι εκροές σε κάθε στάδιο παραγωγής και αναλύθηκαν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο στάδιο της διαχείρισης και κατεργασίας του εδάφους παράγεται 9.2kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια της πατάτας και 12.4kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια του κολοκασιού και στο στάδιο της φύτευση υπολογίστηκε ότι παράγεται 4.9kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια της πατάτας και 13.5kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια του κολοκασιού ενώ στο στάδιο της εκρίζωσης και συγκομιδής υπολογίστηκε ότι παράγεται 14kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια της πατάτας και 22.9kg CO2/ δεκάριο για τη καλλιέργεια του κολοκασιού. Είναι κατανοητό ότι τα στάδια παραγωγής που παρουσιάζουν αυξημένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη καλλιέργεια ενός δεκαρίου κολοκασιού και πατάτας είναι τα στάδια που είναι απαραίτητη η χρήση τρακτέρ (καλλιέργεια και κατεργασία του εδάφους, φύτευση και ψεκασμοί, κόψιμο φυλλώματος και συγκομιδή κ.α.) και τα στάδια της λίπανσης (ιδιαίτερα των αζωτούχων λιπάνσεων), έτσι οι τρόποι μετριασμού του ΑΑ που προτείνονται μπορεί να είναι η συγχώνευση εργασιών για ελαχιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων, πλήρης συμμόρφωση και εφαρμογή της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, παρακολούθηση των καλλιεργειών, του σταδίου ανάπτυξης και της δυναμικής τους ώστε να καθοριστούν οι μετέπειτα ενέργειες μας και πρακτικές (περιορισμό των ψεκασμών, λίπανσης, άρδευσης, σχίσιμο χωραφιού κ.α.). Αναφορικά με το υδατικό αποτύπωμα (ΥΑ) είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια πιο αναλυτική μελέτη, όπου πέραν από τις απαραίτητες ποσότητες νερού άρδευσης και της πηγής προέλευσης του (διάτρηση ή/και αρδευτικό σύστημα) θα μπορεί να μελετηθούν κι άλλα στοιχεία όπως είναι για παράδειγμα η ποιότητα του νερού άρδευσης και πως αυτή επηρεάζει την κάθε καλλιέργεια, παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος αλλά και πως αυτή επηρεάζεται από τις συνεχείς πιέσεις των παραγωγών (υπεράντληση, αύξηση αλατότητας μέσω των πρακτικών που ακολουθούνται κ.α.). Εν κατακλείδι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ένεκα των πιέσεων που ασκούνται στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και της γεωργικής δραστηριότητας, είναι απαραίτητη η εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Η έρευνα που έγινε και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τις καλλιέργειες κολοκασιού και πατάτας (κυριότερα προϊόντα παραγωγής της περιοχής μελέτης), αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης (και για μελλοντική χρήση) σχετικά με το ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα, προτείνοντας παράλληλα τρόπους και μέτρα μείωσης των εκπομπών, βελτιώνοντας τη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος αλλά και του περιβάλλοντος.el_GR
dc.format.extentxiii, 130 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.publisherΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρουel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΑνάλυση κύκλου ζωήςel_GR
dc.subjectLife cycle assessmentel_GR
dc.titleΠροσδιορισμός υδατικού και ανθρακικού αποτυπώματος καλλιέργειας κολοκασιού (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και συγκριτική αξιολόγηση με καλλιέργεια πατάτας, χειμερινής εσοδείας, στο Δήμο Σωτήρας, της επαρχίας Αμμοχώστουel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThe most important natural resource is water. It is needed in every process for the existence of life. However, it is not inexhaustible. Our way of life, the climate change and other environmental issues deepen the water scarcity problem. The amount of water required for Industrial needs, Agricultural & Livestock farming, production of energy, are enormous creating social, environmental and economic problems. The depletion of available water resources and the degradation of the its quality due to environmental damage (eutrophication, soil salination, degradation of surface and groundwater etc.) and climate change. Based on the above the need to create an environmental indicator of the water footprint was imperative. The water footprint (WF) is an essential environmental indicator to achieve rational management of the water resources. It refers to the total volume of water required to cultivate a product. Agriculture is playing a double role, on one hand it is significantly contributing to the emissions of greenhouse gasses (GHG) on a global scale and on the other hand it absorbs Carbon Dioxide (CO2) through its processes. The carbon footprint (CF) is the tool to determine the greenhouse gas emissions of KgCO2 eq/Kg product. The purpose of this project is to define the Water and Carbon footprint of the Colocasia (Taro) (Product of Destination of Origin) and potato cultivations, winter harvesting, in the Sotira Municipality. The main reason for comparing colocasi cultivation with potato cultivation of winter harvest (and not the potato cultivation of spring harvest) is due to the similarities they present during the planting season and cultivation management required such us soil treatment, fertilizer spraying. A comparative evaluation of the cultivations is being performed in order to determine their similarities and differences with regards to the inputs and outputs of the cultivations and aiming to exploit in full the information received to improve the economic, environmental and social character of these plantations. Subject thesis was based on the life cycle analysis and in accordance to ISO 14064 & ISO 14046, where the carbon and water footprint for the cultivation of one decare of potatoes and colocasi was determined. The study concerns 18 potato cultivation units with a total area of 1371 decares and 9 colocasi cultivation units with a total area of 79.8 decares situated in Sotira village which belongs to the Famagusta district in Cyprus. The data used in the study was collected through questionnaires completed by producers which took into account all the relevant phases and processes required to cultivate one decare of plantation, from the stage of the preparation of the field to planting all the way to harvesting. With regards to Carbon Footprint (CF), all the outputs at every stage of the production were recorded and analysed. For example, at the stage of soil management and treatment 9.2 Kg CO2/decare are produced for the cultivation of potatoes and 12.4 Kg CO2/decare are produced for the cultivation of colocasi, at the stage of planting 4.9 Kg CO2/decare are produced for the cultivation of potatoes and 13.5 Kg CO2/decare are produced for the cultivation of colocasi, whereas at the stage of harvesting it was estimated that the potato plantation produces 14 Kg CO2/decare and the colocasia plantation produces 22.9 Kg CO2/decare. It is understandable that the stages of production which have increased gas emissions in the cultivation of one decare of colocasia and potatoes are the stages which require the use of tractors (cultivation and soil treatment, planting and spraying, foliage cutting and harvesting etc.) and the stages of fertilization (especially of nitrogen fertilizers), therefore the ways proposed to minimize CF could be the merge of processes resulting in reduced use of agriculture machinery, full compliance and implementation of the Code of Good Agricultural Practice, monitoring of the plantations, plant growth and dynamic in order to determine further actions and practices (reduction of spraying, fertilization, irrigation, soil treatment). Regarding the Water Footprint (WF) it is important to perform a more analytic study, where apart from the quantities of irrigation water required and its source of origin (well and/or irrigation system) more elements could be studied for example the quality of irrigation water and how it affects each cultivation, production and product quality but also how it is being influenced by the continues pressure posed by the producers (water overuse, increase of salinity due to practises being followed). In conclusion, because of the climate change, due to the environmental pressure exerted by human activities, including farming, it is required to implement more environmentally friendly practices. The research carried out and the data collected for kolokasi (taro) and potato plantations (main products of the study field) are a valuable source of information on the carbon and water footprint and at the same promoting ways and means of reducing emissions by improving the quality of the products and the environment.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record