Διαχείριση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών - Εφαρμογές στην ενάλια αρχαιολογία
Abstract
Στη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία γίνεται αναφορά στα Πληροφοριακά Συστήματα και συγκεκριμένα στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - Γ.Σ.Π. ή ευρέως γνωστά ως GIS και πώς αυτά χρησιμοποιούνται για την διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών σε εφαρμογές στην Ενάλια Αρχαιολογία. Σημαντική ιδιαιτερότητα που κατέχουν τα Γ.Σ.Π. είναι η ικανότητα, συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, οπτικοποίησης, μετασχηματισμού των δεδομένων που διαθέτουν και «κουβαλούν» την χωρική πληροφορία σε ένα σύστημα γεωγραφικής αναφοράς.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική αναφορά στα Πληροφοριακά Συστήματα, τις βασικές ανάγκες και στοιχεία που τα αποτελούν για την διαχείριση των δεδομένων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μία εκτενής αναφορά στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Γ.Σ.Π., στους βασικούς τύπους, στις δομές των χωρικών δεδομένων που υπεισέρχονται στα συστήματα αυτά και πως αυτά αλληλοσυσχετίζονται στις σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Γίνεται αναφορά στη έννοια της τοπολογίας, στη δημιουργία των μεταδεδομένων καθώς και οι δυνατότητες διαδικτυακών εφαρμογών Web GIS κάνοντας χρήση έτοιμων εργαλείων, εφαρμογών και λογισμικών.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη διαχείριση των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων όπου γίνεται μία ανάλυση κόστους-οφέλους επένδυσης, προγραμματισμού της διαδικασίας χαρτογραφικής απεικόνισης μέσω Γ.Σ.Π. και αναφορά σε βασικές στρατηγικές στη εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας των δεδομένων και συντήρησης των συστημάτων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η σημαντικότητα και η ανάγκη υιοθέτησης των συστημάτων Γ.Σ.Π. στη Ενάλια Αρχαιολογία και στην Αρχαιολογία γενικότερα. Καθορίζονται οι απαιτήσεις σε προγραμματισμό των σημαντικών υλικών και άυλων πόρων για την δημιουργία Γ.Σ.Π., σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα από συνεντεύξεις των άμεσα εμπλεκομένων επιστημόνων (αρχαιολόγων), καθώς και εισηγήσεις για την οργάνωση δεδομένων και λειτουργιών παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα ροής για την υλοποίηση ενός συστήματος GIS.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε γνωστά συστήματα, τεχνολογίες και εργαλεία GIS στη αρχαιολογία γενικότερα.
Στη σύνοψη σχολιάζονται οι δυνατότητες των GIS και η εισήγηση για την δημιουργία ενός εργαλείου/εφαρμογής Web GIS για σκοπούς οργάνωσης των διαδικασιών και διαχείρισης των δεδομένων στην Ενάλια Αρχαιολογία.