Η πολιτιστική πολιτική του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής μέσω του κέντρου σπουδής & ανάδειξης Μικρασιατικού πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)
Abstract
Η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, καταγράφει και απεικονίζει την ιστορική εξέλιξη και παράλληλα διαμορφώνει την ταυτότητα ενός τόπου καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ζωής του. Είναι ένα δυναμικό σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα ένα θετικό μέσο ανάπτυξης. Η ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και η συλλογική μνήμη κάθε περιοχής αποτελεί αναντικατάστατο και σημαντικό υπόβαθρο για τη σύγχρονη και μελλοντική ανάπτυξή της.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η προστασία, η διατήρηση, η ερμηνεία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση της πολιτιστικής ποικιλίας κάθε περιοχής, είναι ευθύνη της κοινότητας όπου αυτή βρίσκεται. Στόχος της διαχείρισής της είναι να μεταδοθεί η σημασία της και η ανάγκη διατήρησής της τόσο σε όλους τους πολίτες της περιοχής όσο και στους επισκέπτες της.
Στην παρούσα διατριβή θα αναλύσουμε την πολιτιστική πολιτική του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, όπως αυτή ασκείται μέσω του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ). Ενός πολιτιστικού οργανισμού ο οποίος έχει στόχο την ανάκτηση της γνώσης της ελληνικής παρουσίας στη Μ. Ασία και την ενσωμάτωσή της στην ιστορική συνείδηση των δημοτών και των κατοίκων της Νέας Ιωνίας. Μαρτυρίες, πηγές και λόγος επιστημονικός είναι τα μέσα με τα οποία οι διοικήσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δημιουργούν με υπομονή, επιμονή και αγάπη το ανεκτίμητο κεφάλαιο γνώσεων, πληροφοριών αλλά και τρόπων κριτικής κατανόησής του.
Μέσα από την λειτουργία ενός τέτοιου πολιτιστικού οργανισμού, τη δομή και τις δράσεις του θα δούμε πως οικοδομούνται και προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου, πως μπορούν να αξιοποιηθούν και πως μέσα από ένα σύστημα οργάνωσης και προβολής τους λειτουργούν ανταγωνιστικά για τον τόπο δημιουργώντας πολιτισμικό κεφάλαιο.