Συστηματικός κίνδυνος αποδόσεων των μετοχών και επιδράσεις έλλειψης ρευστότητας
Επιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει ως θέμα τον συστηματικό κίνδυνο, τις αποδόσεις των μετοχών και τις επιδράσεις έλλειψης ρευστότητας. Ο κίνδυνος, βασικό στοιχείο που επηρεάζει την επενδυτική πολιτική, διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, στον συστηματικό ή κίνδυνο της αγοράς και τον μη συστηματικό κίνδυνο. Η τελευταία μορφή κινδύνου αφορά τον μεμονωμένο εκδότη του αξιογράφου.
Στα πλαίσια της διατριβής αναλύεται το γνωστό και δημοφιλές υπόδειγμα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων, το Capital Asset Pricing Model (CAPM) όπως αυτό προτάθηκε από τους Sharpe (1964), Lintner (1965) και Mossin (1966). Μετά την παράθεση των βασικών εννοιών, η βιβλιογραφική επισκόπηση παρουσιάζει τις προτάσεις πολλών οικονομολόγων για διάφορες μεταβλητές που επηρεάζουν τον συστηματικό κίνδυνο, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα.
Σκοπός της διατριβής είναι να παρουσιάσει τη σημαντικότητα της έλλειψης ρευστότητας ως επιπλέον παράγοντα του συστηματικού κινδύνου στις αποδόσεις των μετοχών. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνα με όμοια του Amihud (2002), ενώ παρουσιάστηκε και η σημαντικότητα του κινδύνου. Η εμπειρική έρευνα στηρίχθηκε σε δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Τα εμπειρικά αποτελέσματα στηρίζουν το επιχείρημα ότι η ρευστότητα και ο κίνδυνος είναι στατιστικά σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αποδόσεις των μετοχών. Ωστόσο, η επίδραση είναι περιορισμένη ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθεί σταθερή κατεύθυνση. Πιθανό πεδίο μελλοντικής έρευνας μπορεί να είναι η μελέτη της σημαντικότητας των παραπάνω παραγόντων σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων ανά κλάδο δραστηριοποίησής τους.