Έρευνα για τη διαπίστωση της γνώσης, συμπεριφοράς, στάσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της επαρχίας Λάρνακας, στην προσπάθεια για μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-05Συγγραφέας
Χριστοφή, Καλλιρόη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή του τρόπου σκέψης και των προτύπων κατανάλωσης ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία που προέρχονται από την αύξηση του πληθυσμού, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υπερκατανάλωση πόρων. Η κυκλική οικονομία ως ένα πολλά υποσχόμενο, νέο οικονομικό μοντέλο, βρίσκει ευρεία ανταπόκριση από κράτη, τοπικές κοινωνίες, επιχειρήσεις, οργανώσεις, ως η λύση για τη μείωση αυτών των πιέσεων.
Κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί το επίπεδο γνώσης, στάσης, συμπεριφοράς και ευαισθητοποίησης των πολιτών της επαρχίας Λάρνακας σε όρους που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την έρευνα ήταν η συλλογή στοιχείων μέσω ενός ερωτηματολογίου που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση στην επαρχία Λάρνακας σε θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία των ερωτηθέντων, όπως φύλο, εργασία, περιοχή διαμονής, μορφωτικό επίπεδο, μηνιαίο καθαρό εισόδημα κλπ. Παρουσιάζει επίσης, τα μέτρα / δράσεις που θεωρούν οι πολίτες της επαρχίας Λάρνακας σημαντικά για μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία. Επιπλέον, παρουσιάζει την έννοια της «κυκλικής οικονομίας» τις βασικές αρχές, τους άξονες προτεραιότητας και την έως τα σήμερα εφαρμογή της πολιτικής αυτής σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μέσα από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
Τα ποσοτικά αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι πολίτες της επαρχίας Λάρνακας, σε ποσοστό 70,5% δεν γνωρίζουν την έννοια «κυκλική οικονομία», γνωρίζουν όμως πτυχές της όπως η «αειφόρος ανάπτυξη» και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε ποσοστά 67,4% και 84,9% αντίστοιχα.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προτείνεται αναθεωρημένος ορισμός της έννοιας κυκλική οικονομία ως: «ένα οικονομικό μοντέλο όπου ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η προμήθεια, η παραγωγή και η επανεπεξεργασία σχεδιάζονται και διαχειρίζονται, ως διεργασία και ως παραγωγή, για τη μεγιστοποίηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων και της ευημερίας των ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, συμπεριφορές, στάση και προσδοκίες των καταναλωτών του σήμερα, προβλέποντας ταυτόχρονα διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδιασμού, της παραγωγής και εφοδιασμού, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής προστασία του οικοσυστήματος και της ανθρώπινης ευημερίας».