Διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, από τυπογραφεία στεγνοκαθαριστήρια και φωτογραφεία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-05Συγγραφέας
Κωμοδρόμου, Γεωργία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς τοπικούς φορείς στην Κύπρο, όπου η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση και η οικονομική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στερεών και υγρών αποβλήτων ανά βιομηχανία. η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί μείζονα πρόκληση σε πόλεις με υψηλή βιομηχανική πυκνότητα. Η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε μια χώρα που αντιμετωπίζει ταχεία ανάπτυξη και βελτιώσεις στο βιοτικό επίπεδο καθίσταται δυσκολότερη στην Κύπρο διότι είναι μια χώρα με πολλές διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες, πολιτισμούς και παραδόσεις.
Παρά τη σημαντική ανάπτυξη σε κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, τα συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων παρέμειναν σχετικά αμετάβλητα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε σε πιο βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και αυτό απαιτεί νέα συστήματα διαχείρισης και εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Τα υφιστάμενα συστήματα είναι αναποτελεσματικά, ενώ τα απόβλητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Οι κανόνες διαχείρισης και διαχείρισης αποβλήτων θεσπίστηκαν από την Ε.Ε. και η συμμόρφωση είναι αναγκαία. Όταν πρόκειται για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η αποτελεσματική διαχείριση των υλικών παραγωγής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Το παρόν έγγραφο εξετάζει τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων στην Κύπρο, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της εκτύπωσης, της φωτογραφίας και των στεγνοκαθαριστηρίων. Οι πληροφορίες σχετικά με τις μελλοντικές ποσότητες και τον χαρακτηρισμό των αποβλήτων είναι ουσιώδεις, καθώς αυτό καθορίζει την καταλληλότητα των διαφόρων επιλογών διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων. Η προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων σε επίπεδο κράτους είναι απαραίτητη για την πρωτογενή και δευτερογενή συλλογή με αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης της συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης. Η παρούσα εργασία ακολουθεί τη μεθοδολογία της περιγραφικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας.
Η σημασία της παρούσας εργασίας έγκειται στο ότι προσπαθεί να συμπυκνώσει και να συνθέσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τα επικίνδυνα και μη απόβλητα στον τομέα της εκτύπωσης, της φωτογραφίας και των στεγνοκαθαριστηρίων, συμπληρώνοντας όμως την έλλειψη που υπάρχει στο κομμάτι της σχετικής έρευνας στην Κύπρο. Παρότι δεν αποτελεί εμπειρική – πειραματική μελέτη, εξετάζει σε βάθος τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις πρακτικές όπως αυτές εφαρμόζονται στην Κύπρο, αλλά και όσες αναμένεται να εφαρμοστούν λόγω της συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.