Επιμορφωτικά Κέντρα Κύπρου και οι αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων: μια μελέτη περίπτωσης
Επιτομή
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τη λειτουργία των επιμορφωτικών προγραμμάτων τα οποία προσφέρονται από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε όλες τις επαρχίες της χώρας και αποτελούν έναν από τους ευρύτερους θεσμούς παροχής ευκαιριών επιμόρφωσης σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιμόρφωση μπορεί να παρέχει στο άτομο πολύπλευρα προσωπικά, κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά οφέλη, εξασφαλίζοντας την ενεργή συμμετοχή του στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
Η παρούσα έρευνα θα επικεντρωθεί στην περίπτωση του Επιμορφωτικού Κέντρου της επαρχίας Αμμοχώστου και στα προγράμματα ξένων γλωσσών που υλοποιούνται στο εν λόγω Κέντρο. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλαίσιο «ΕΚ 2020» το ευρωπαϊκό συμβούλιο και η επιτροπή συνιστούν στα κράτη-μέλη να κατευθύνουν την προσοχή τους προς την αναγκαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ξένων γλωσσών που παρέχουν τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Ωστόσο, ένα αποτελεσματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα ενηλίκων πρέπει να οργανώνεται και να υλοποιείται βάσει των αρχών εκπαίδευσης ενηλίκων. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής μάθησης συμπεριλαμβάνονται η βιωματική μάθηση, η χρήση ενεργητικών τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας. Συνοψίζοντας, η εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων επιβάλλει τη διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευομένων.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μια ποιοτική έρευνα και εστιάζεται σε μια συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης, το Eπιμορφωτικό Kέντρο της επαρχίας Αμμοχώστου. Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ημιδομημένες εις βάθος συνεντεύξεις και με την τεχνική της παρατήρησης. Η παρατήρηση διενεργήθηκε σε ένα από τα προγράμματα ξένων γλωσσών του Κέντρου από την ίδια την ερευνήτρια. Το δείγμα των συνεντεύξεων, το οποίο επιλέχθηκε με τη μέθοδο της βολικής δειγματοληψίας, αριθμείται στους 3 εκπαιδευτές και στους 4 εκπαιδευομένους. Τέλος, η ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε βάσει του φαινομελογικού ερμηνευτικού φιλοσοφικού παραδείγματος.
iv
Τα συμπεράσματα καλούνται να απαντήσουν στα ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής, τα οποία αντιστοιχούν στους κύριους άξονες της έρευνας. Η έρευνα κατέδειξε πως δεν υπάρχουν μηχανισμοί διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών των συμμετέχοντων καθώς επίσης και αντίστοιχος προγραμματισμός ούτως ώστε να ανταποκρίνεται το πρόγραμμα σε αυτές τις ανάγκες. Επίσης, δεν αξιοποιούνται οι κατάλληλες εκπαιδευτικές τεχνικές κατά την μαθησιακή διαδικασία με στόχο την ενεργοποίηση της συμμετοχής των εκπαιδευομένων. Εν κατακλείδι, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως τα προγράμματα είναι αναποτελεσματικά και προχώρησε στη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των Κέντρων.