Το θεατρικό παιχνίδι ως εργαλείο προσέγγισης των θεμάτων του αναλυτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου για συμπερίληψη των παιδιών όλων των ικανοτήτων και αύξηση της συμμετοχής τους στην τυπική τάξη του νηπιαγωγείου
Abstract
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση του κατά πόσο το περιβάλλον μάθησης που μπορεί να δημιουργηθεί με δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, μπορεί να προωθήσει τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, να ενεργοποιήσει κάθε παιδί στην τάξη του νηπιαγωγείου και συνεπώς να αυξήσει τη συμμετοχή του.
Σε αυτό το πλαίσιο μελετήθηκε εάν το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη μεθοδολογία για προσέγγιση των Γνωστικών Αντικειμένων του Αναλυτικού Προγράμματος και επιπροσθέτως να συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής και τη μαθησιακή εξέλιξη ξενόγλωσσων παιδιών, παιδιών με μαθησιακές ή/και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Επίσης διερευνήθηκε εάν το Θεατρικό Παιχνίδι συμβάλλει στην αναβαθμισμένη επικοινωνία και αλληλεπίδραση των παιδιών αυτών με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης.
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων έγινε συμμετοχική παρατήρηση και καταγραφή των αντιδράσεων των παιδιών (τρεις μελέτες περίπτωσης) σε ημερολόγια παρατήρησης κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των Γνωστικών Αντικειμένων του νηπιαγωγείου. Η συμμετοχική παρατήρηση αφορά τόσο στη μαθησιακή διαδικασία με τυπικές μεθόδους διδασκαλίας όσο και με τη χρήση πρακτικών και τεχνικών Θεατρικού Παιχνιδιού.
Από τη μελέτη των ημερολογίων παρατήρησης τόσο των τριών παιδιών που επιλέχθηκαν λόγω των προαναφερθέντων ιδιαιτεροτήτων, όσο και της υπόλοιπης τάξης γενικά προκύπτει το Θεατρικό Παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο προσέγγισης των Γνωστικών Αντικειμένων του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου, αφού συμβάλλει στην ενεργοποίηση των παιδιών και στην αύξηση της συμμετοχής τους στη μαθησιακή διαδικασία. Παράλληλα συμβάλλει στην αναβαθμισμένη επικοινωνία και αλληλεπίδραση των παιδιών αυτών με από τα υπόλοιπα, μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου. Επομένως το Θεατρικό Παιχνίδι μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πρακτικές παροχής συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο.