Η νεότερη Ελληνική ιστορία σε εμπορευματοκιβώτιο (Container): Μουσειολογική πρόταση / Προμελέτη για τη δημιουργία κινητού μουσείου νεότερης Ελληνικής ιστορίας σε εμπορευματοκιβώτιο (Container) από το Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ)
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-12Συγγραφέας
Νικόλτσιος, Νικόλαος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Μουσείο ορίζεται, σύμφωνα με τον ν. 3028/2002 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 153, αρ. 45, «η υπηρεσία ή ο οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ή χωρίς ίδια νομική προσωπικότητα, που αποκτά, δέχεται, φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, ερευνά, ερμηνεύει και κυρίως εκθέτει και προβάλλει στο κοινό συλλογές αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του με σκοπό την εκπαίδευση, τη μελέτη και την ψυχαγωγία». Όπως προκύπτει από τον παραπάνω ορισμό, βασικός πυλώνας του μουσείου είναι να εκθέτει και να προβάλει στο κοινό συλλογές με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Ο τριπλός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός κινητού μουσείου που θα παρουσιάζει τη νεότερη ελληνική ιστορία και το οποίο θα μπορεί να κινείται για να φτάσει οπουδήποτε ζητηθεί, προκειμένου να παρουσιάσει ιστορικά τεκμήρια, δεδομένα και προσεγγίσεις, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας. Το σκεπτικό της δημιουργίας ενός τέτοιου μουσείου σε συνδυασμό με τη γεωγραφία και τις υποδομές της χώρας μας (ποικίλο ανάγλυφο, νησιά, ελλιπές σιδηροδρομικό δίκτυο), καθώς και (κυρίως) την απόφαση του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ) να προχωρήσει στην αγορά τράκτορα με κοντέινερ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός του κινητού αυτού μουσείου, οδήγησαν στην ανά χείρας μεταπτυχιακή διατριβή.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να μελετήσει και να υποστηρίξει τη δημιουργία κινητού μουσείου, με στόχο την παρουσίαση στο ελληνικό και ξένο κοινό της νεότερης ελληνικής ιστορίας με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση, τη μελέτη και την ψυχαγωγία.
Η έρευνα και η εργασία θα βασιστεί στη μελέτη πραγματικών συνθηκών και θα εφαρμοστεί στο κοντέινερ που έχει εξασφαλίσει ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, με σκοπό τη δημιουργία κινητού μουσείου. Η μελέτη του έργου θα ξεκινήσει με βιβλιογραφική μελέτη και θα συνεχιστεί με έρευνα για τον τύπο των προθηκών και της λοιπής υποδομής που θα πρέπει να επιλεγεί. Η έρευνα θα συμπεριλάβει επίσης τα προς έκθεση κειμήλια, την ιστορική περίοδο, στο χώρο της οποίας θα εκτεθεί το καθένα από αυτά και θα ακολουθήσουν σκέψεις και προβληματισμοί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επιβίωση του εγχειρήματος, με τους οποίους και θα ολοκληρωθεί η μουσειολογική πρόταση/προμελέτη.