Η εξέλιξη των απολογισμών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2018-01Συγγραφέας
Σκούρας, Σταμάτης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή έχει στόχο να συνεισφέρει τόσο στο επίπεδο των πρακτικών εφαρμογών αναφορικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (εφεξής ΕΚΕ), όσο και στον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Επιπρόσθετα, ενισχύει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ως βασικό μέσο για την μετάβαση του σύγχρονου ανθρώπου στην ψηφιακή εποχή, αναδεικνύοντας τις πρακτικές της ΕΚΕ ως οδηγό μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόοδο της κοινωνίας. Η βαθιά ανάλυση ορισμένων θεματικών ενοτήτων του παρόντος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, λειτούργησε ως μοχλός καλλιέργειας ενσυναίσθησης, οδηγώντας με στην ανάγκη για έρευνα και επιπλέον ανάλυση υπαρχόντων δεδομένων ΕΚΕ, υπό νέο θεωρητικό πρίσμα πλέον, αυτό της τεχνολογίας και της ψηφιακής μετάβασης.
Προσεγγίζουμε θεωρητικά την εξέλιξη της ΕΚΕ, χρησιμοποιώντας τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, ως οδηγό και μελέτη περίπτωσης, που αποδεδειγμένα βάση αξιολογήσεων, βραβείων και διακρίσεων έχει τεκμηριωθεί η ηγετική του θέση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ως χάρτη τις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative, συγκρίνουμε τους απολογισμούς ΕΚΕ του Ομίλου ΟΤΕ τόσο διαχρονικά μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με την σημερινή state of the art τάση. Επιπλέον, διασαφηνίζουμε τα διακριτά χαρακτηριστικά των δράσεων και των εργαλείων σύνταξης Απολογισμών Βιωσιμότητας καθώς και τις ανάγκες και τάσεις που δημιουργεί ο άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή. Αντιπαραθέτοντας τις καλές πρακτικές προσφάτων μελετών και βιβλιογραφιών, επαληθεύουμε την καινοτομία που εισάγει και εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ σε όλους τους πυλώνες ΕΚΕ. Τέλος, καταθέτουμε τις εκτιμήσεις τριών στελεχών της Υποδιεύθυνσης Εταιρικής Υπευθυνότητας Σταθερής και Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ, παραθέτοντας τις προσωπικές τους απόψεις που παραχωρήθηκαν στον γράφοντα την παρούσα, μέσω του εργαλείου της συνέντευξης.
Συμπερασματικά, ενισχύεται η αναγκαιότητα υιοθέτησης ΕΚΕ στη στρατηγική, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών επιχειρήσεων και η εξωστρεφής τάση δημοσιοποίησης των απολογισμών τους με σύγχρονα μέσα. Η δημιουργία αυτής της προστιθέμενης αξίας είναι πολύ σημαντική, ειδικότερα στο σαθρό οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον της εποχής μας, παρέχοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πλεονεκτήματα όχι μόνο για ανάπτυξη αλλά και για τη βιωσιμότητά τους. Είναι αναγκαίο για την επιτυχία του στόχου, ο μετασχηματισμός αυτός να γίνει υπό το πρίσμα της ψηφιοποίησης όλων των πυλώνων της στρατηγικής εταιρικής υπευθυνότητας.