Ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο: Συνοπτικός ιατρικός φάκελος ασθενή και θέματα αξιολόγησης/ποιότητας/δεικτών ποιότητας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-12Συγγραφέας
Χαριτωνίδη, Ελένη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς (EHR) αποτελεί sine qua non προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εφαρμογών eHealth και εξελίσσεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής κλινικής πρακτικής και της έρευνας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν καταβληθεί προσπάθειες, κυρίως από το 2008 και μετά, να καθιερωθεί μια ενιαία και συνοπτική μορφή του EHR, ο Συνοπτικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενούς (PS), ο οποίος στοχεύει στη διευκόλυνση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ευρωπαίους πολίτες διασυνοριακά Η ανάπτυξη κοινά αποδεκτών δεικτών ποιότητας σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τη χρήση του EHR και κατ’ επέκταση του PS είναι απαραίτητη και αποτελεί μείζονα πρόκληση για τους αρμόδιους οργανισμούς.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της ύπαρξης δεικτών ποιότητας στο πλαίσιο της χρήσης του EHR και κατ’ επέκταση του PS, καθώς επίσης και η επίδραση της παρουσίας τους στην ποιότητα των παροχών υγειονομικής περίθαλψης, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης πραγματοποιείται ανασκόπηση της εξέλιξης των διασυνοριακών υπηρεσιών eHealth στην Ευρώπη, από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος epSOS μέχρι σήμερα με στόχο τη συγκέντρωση και κατανόηση της υπάρχουσας γνώσης σε έναν τομέα που εξελίσσεται ταχύτατα κάθε μέρα που περνάει. Tέλος, διαμέσου της μελέτης της βιβλιογραφίας αλλά και τη συλλογή απόψεων από ειδικούς στον τομέα eHealth ευρωπαϊκά, επιχειρείται η πρόταση ενός μοντέλου δεικτών ποιότητας, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο PS.
Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αφενός η ανασκόπηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας. Αφετέρου, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, βασισμένο σε συμπεράσματα από τη μελέτη της βιβλιογραφίας το οποίο απευθύνθηκε σε ειδικούς στον τομέα eHealth από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Συμπεράσματα: Η αξιολόγηση της ποιότητας του EHR, και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του PS, συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η χρήση του EHR περιορίζεται σε τοπικό/εθνικό επίπεδο της κάθε χώρας, ενώ η εφαρμογή του PS είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης λόγω ποικίλων οργανωτικών και νομικών ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει κάθε χώρα. Έτσι, η έρευνα στον τομέα αυτό είναι ακόμη ελλιπής και έντονα ετερογενής. Δείκτες όπως, η ποιότητα και η ταχύτητα εισδοχής των δεδομένων, η δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων και η ύπαρξη κλινικών πρωτοκόλλων όπως προκύπτουν από τη μελέτη της βιβλιογραφίας, κατατάσσονται μεταξύ των πιο σημαντικών. Οι εν λόγω δείκτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την πρόταση ενός κοινά αποδεκτού μοντέλου το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση τόσο του EHR όσο και του PS. Είναι ωστόσο σαφές πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες με έμφαση στη δημιουργία διεθνώς αποδεκτών δεικτών ποιότητας που θα διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.