Η επίδραση της κατάθλιψης στις συνήθειες ύπνου των εγκύων
Επιτομή
Εισαγωγή: Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να βιώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των ορμονικών, ανοσολογικών και λειτουργικών μεταβολών που συμβαίνουν. Επιπλέον, οι σωστές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές διότι βοηθούν στο να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μητρική ενέργεια προκειμένου να καλυφθούν οι εμβρυικές ανάγκες.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της κατάθλιψης στις συνήθειες ύπνου των εγκύων από τα μέσα της κυοφορίας και μετά (δεύτερο και τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης). Παράλληλα, η μελέτη εξέτασε τη σχέση της κατάθλιψης με συγκεκριμένες διαταραχές ύπνου στην εγκυμοσύνη.
Υλικό και μέθοδοι: Για τη διεξαγωγή της έρευνας, 100 έγκυες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου. Το ερωτηματολόγιο απαρτιζόταν από τρία μέρη: στο πρώτο μέρος υπήρχαν ερωτήσεις για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, στο δεύτερο μέρος οι ερωτήσεις στόχευαν στην αξιολόγηση της κατάθλιψης ενώ στο τρίτο μέρος στην εκτίμηση της ποιότητας του ύπνου.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη βαθμολογία Επιλόχειας Κατάθλιψης και τη βαθμολογία Ποιότητας Ύπνου, οπότε οι έγκυες που συγκέντρωναν υψηλή βαθμολογία στο EPDS (Edinburg Postnatal Depression Scale), είχαν αντίστοιχα υψηλή βαθμολογία και στο PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index).