Τρόποι παρώθησης της εργασίας των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση σύμφωνα με το μοντέλο θεωρίας κινήτρων του F. Herzberg
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-07-10Συγγραφέας
Χριστοδούλου, Δέσποινα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει τη παρακίνηση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το μοντέλο θεωρίας του Herzberg. Μιας και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η παρώθηση της εργασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον εργασιακό χώρο, καθώς και από τα κίνητρα που προβάλλονται από την ηγεσία της κάθε επιχείρησης προς τους εργαζομένους .
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δόθηκαν σε 90 εκπαιδευτικούς ερωτηματολόγια κλειστού τύπου όπου αξιολογούσαν με τις δηλώσεις τους τα κίνητρα που τους παρέχονται και αφορούν τόσο τις Συνθήκες Υγιεινής όσο και τα Κίνητρα, όπως καθορίζονται από τη διεθνή βιβλιογραφία για τη θεωρία του Herzberg. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος της παρατήρησης και της συνέντευξης ανοικτού τύπου. Συγκεκριμένα έγινε για δύο μήνες παρατήρηση σε Δημόσιο Νηπιαγωγείο της Λευκωσίας και στη συνέντευξη συμμετείχαν 9 άτομα. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος 4 διευθύντριες, μία της προδημοτικής εκπαίδευσης μία της δημοτικής και δύο της μέσης εκπαίδευσης. Ακόμη συμμετείχαν 5 εκπαιδευτικοί. Δύο από τη προδημοτική εκπαίδευση, δύο από τη δημοτική και μία από τη μέση. Όλες οι συνεντεύξεις ήταν ατομικές.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τα ευρήματα των ερωτηματολογίων ήταν ποσοτική. Συγκριμένα χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από το ερωτηματολόγιο το Στατιστικό Πακέτο SPSS. Αξιοποιήθηκαν η περιγραφική ανάλυση (descriptive analysis) για να υπολογιστούν οι μέσοι όροι και η συσχετιστική ανάλυση (correlation analysis) για εξέταση της σχέσης μεταξύ δύο μεταβλητών με χρήση του συντελεστή Pearson. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των συνεντεύξεων και της παρατήρησης χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μέθοδος.
Τα ευρήματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα έδειξαν ότι παρέχονται στους εκπαιδευτικούς ικανοποιητικά κίνητρα για την παρώθηση της εργασίας τους. Τα εξωγενή κίνητρα που τους παρέχονται βρίσκονται σε υψηλή θετική συσχέτιση με το εργασιακό τους περιβάλλον, καθώς και τα ενδογενή κίνητρα. Ακόμη όμως ένα σημαντικό εύρημα που αναδείχτηκε στη παρούσα έρευνα και πρέπει να προβληματίσει τη κοινότητα της εκπαίδευσης, είναι ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προωθεί τους εκπαιδευτικούς προς την καλύτερη απόδοση της εργασίας τους.