Διερεύνηση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης στο προσωπικό του χειρουργείου και της Μ.Ε.Θ. σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας
Abstract
Εισαγωγή: Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί τη σύγχρονη ασθένεια των εργαζομένων τον 21ο αιώνα. Είναι ένα σύνδρομο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης, το οποίο εμφανίζεται σε άτομα τα οποία εργάζονται εντατικά με πλήθος άλλων ατόμων υπό την πίεση του χρόνου. Σύμφωνα με τη Maslach οι διαστάσεις του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι τρεις: συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποίηση και έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων. Αποτελεί σοβαρό φαινόμενο με ποικίλες προεκτάσεις, καθότι μπορεί να οδηγήσει τους νοσηλευτές σε ψυχοσωματικά προβλήματα, συμπεριφορά κοινωνικής απομόνωσης που οφείλεται στην εργασία και σε νοσηλευτική φροντίδα χαμηλής ποιότητας.
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθεί το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των νοσηλευτών του χειρουργείου και της Μ.Ε.Θ. σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.
Δείγμα και μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 76 νοσηλευτές που εργάζονταν στο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση ανώνυμου δομημένου ερωτηματολογίου (κλίμακα μέτρησης της Maslach). Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή των κωδικοποιημένων δεδομένων και τη στατιστική επεξεργασία ήταν το SPSS Statistics v20.0.
Αποτελέσματα: Από τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι οι νοσηλευτές παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης. Συγκεκριμένα, στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τη συναισθηματική εξάντληση εμφάνισε το εκπαιδευτικό επίπεδο και η ποιότητα εργασιακής ζωής, ενώ με την έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων η συχνότητα των λαθών στην εργασία.
Συμπεράσματα: Η πρώιμη αναγνώριση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης είναι υψίστης σημασίας και οι νοσηλευτές χρειάζονται γνώσεις και εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο αυτό.