Χρήση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για την αποτίμηση της ευπάθειας των παράκτιων ζωνών στη διάβρωση από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας: Μελέτη περίπτωσης Κόλπου Χρυσοχούς
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-09-21Συγγραφέας
Ζερβός, Στέλιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
H παράκτια διάβρωση είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που παρατηρείται σε Ευρωπαϊκές και σχεδόν σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με τα μοντέλα κλίματος, στη Μεσόγειο το πρόβλημα αναμένεται να αυξηθεί λόγω των κλιματικών αλλαγών και της εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων καθώς και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
Στόχος της μεταπτυχιακής διπλωματικής είναι ο σχεδιασμός ενός συστήματος αξιολόγησης του κινδύνου που υπόκεινται οι παράκτιες περιοχές της Κύπρου από την διάβρωση σε σχέση με την μελλοντική πιθανή ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ο Δείκτης Παράκτιας Ευπάθειας σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και τα διαθέσιμα δεδομένα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση ενός τμήματος της παράκτιας περιοχής Πόλης Χρυσοχούς.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διπλωματικής και τον υπολογιζόμενο Δείκτη Παράκτιας Ευπάθειας φαίνεται ότι στο παράκτιο τμήμα του Κόλπου Χρυσοχούς που εξετάστηκε παρουσιάζεται σημαντική διάβρωση η οποία και αναμένεται να αυξηθεί από πιθανή μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.
Μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής μεταξύ άλλων διαφάνηκε η χρησιμότητα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την μελέτη ενός πολύπλοκου θέματος όπως αυτό της διάβρωσης αφού μέσω της χωρικής ανάλυσης, σύνθεσης και αντιπαραβολής των δεδομένων και της ετοιμασίας θεματικών χαρτών έγινε κατορθωτή η κατανόηση και ανάλυση του προβλήματος.
O καθορισμός του Δείκτη Παράκτιας Ευπάθειας παρέχει ένα βοηθητικό εργαλείο στις αρμόδιες αρχές για παρακολούθηση της ακτής αλλά και για μια πρώτη αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων από διάβρωση λόγω ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας. Η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος του Δείκτη Παράκτιας Ευπάθειας θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των ενεργειών του Κράτους και των τοπικών αρχών για την προστασία και βελτίωση των παράκτιων περιοχών της Κύπρου.