Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο οργανισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2012-07-10Συγγραφέας
Νούτσου, Βασιλική
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό ανθρωπίνων πόρων. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες θεσμικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στα Πανεπιστήμια αλλά και γενικότερα στην Δημόσια Διοίκηση, την οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, το φαινόμενο της αναποτελεσματικότητας, της έλλειψης στόχων, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης ώστε να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και να δοθεί μία πιο αποτελεσματική διάσταση στο ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης.
Στην εργασία αυτή θα ασχοληθώ με τους ανθρώπινους πόρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται να ερευνηθεί: Πως μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση, των ανθρωπίνων πόρων και να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον οργανισμό; Πως θα μπορούσε να συνδυαστεί η τεχνολογία σε αυτή τη προσπάθεια; Με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση της γνώσης που περιέχει ως φορέας Μάθησης;
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη για δεξιότητες, καλύτερης διαχείρισης πληροφοριών, χρειάζεται ορθότερη διατύπωση της συνολικής αποστολής, στόχων και σκοπών της συνακόλουθης στρατηγικής του Οργανισμού.
Είναι σημαντικό να απεκδυθεί τα χαρακτηριστικά του Γραφειοκρατικού μοντέλου (Βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό, στατική στοχοθεσία, ιεραρχική και άκαμπτη δομή, περιορισμένη εκχώρηση εξουσίας στη λήψη αποφάσεων, έμφαση στους τύπους) και να υιοθετήσει τις αρχές της σύγχρονης Διοίκησης (μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, δυναμική στοχοθεσία, επιδίωξη επιτυχίας, εκχώρηση εξουσίας στη λήψη αποφάσεων, απέριττη δομή, έμφαση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα). Για τον Οργανισμό, «το πρόβλημα δεν είναι να ανακαλύψει νέες ιδέες αλλά να απεκδυθεί τις παλιές και παθογόνες αντιλήψεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος Maynard Keynes.
Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας επελέγη η χρήση ενός ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου. Ερωτηματολόγια αυτής της μορφής είναι εύκολα να απαντηθούν κι απλή η επεξεργασία τους. Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε δύο ενότητες Η πρώτη ενότητα αφορά τα δημογραφικά στοιχεία του δείγματος (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο εκπαίδευσης), ενώ το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην αξιολόγηση του επιπέδου της επαγγελματικής ικανοποίησης, την εμπλοκή τους με την εργασία, πως βλέπουν τις νέες θεωρήσεις της διοίκησης όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Οι συμμετέχοντες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην αρχή του ερωτηματολογίου, καλούνται να απαντήσουν βάζοντας ένα Χ στην απάντηση που τους αντιπροσωπεύει.
Βασίστηκε σε πληροφορίες του R.Daft “What motivates me?”,Management p. 63-467 και σε υλικό του Υπουργείου Παιδείας. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε ολόκληρο το Διοικητικό προσωπικό του Οργανισμού, και εξασφάλιζε την ανωνυμία. Η διανομή του έγινε μέσω ειδικής φόρμας η οποία στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, και η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο Μinitab.