Αξιολόγηση ενεργειακών καλλιεργειών με περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες με τη χρήση της μεθόδου της πολυκριτηριακής ανάλυσης λήψης αποφάσεων
Abstract
Τα ενεργειακά φυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ, αιθανόλης και για παραγωγή ενέργειας. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου καλλιέργειας είναι ένα πρόβλημα λήψης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων (MCDM). Σε αυτή την εργασία, θα καθορίσουμε τα κριτήρια για τους ιθύνοντες και τους αγρότες για να επιλεχθεί ο τύπος της ενεργειακής καλλιέργειας για την παραγωγή βιομάζας, υγρών κίνησης ή παραγωγή ενέργειας. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι να αξιολογήσει ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας την αναλυτική διαδικασία ιεράρχησης.
Θα δούμε απο την βιβλιογραφία και τους πίνακες του παραρτήματος και τις εκτάσεις που καλλιεργούνται στη χώρα μας ποιές είναι αυτές οι καλλιέργειες και μετά με την μέθοδο της αναλυτικής ιεραρχικής διαδικασίας θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα που έχουμε με τη χρήση αυτής της μεθόδου με τις τέσσερεις επικρατέστερες καλλιέργειες στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουμε πάλι τα αποτελέσματά μας και να δούμε αν συμπίπτουν με την επικρατούσα άποψη απο την βιβλιογραφία και τους πίνακες με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται στη χώρα μας.Τα κριτήρια αξιολόγησης σε σχέση για τις τέσσερεις αυτές επικρατέστερες καλλιέργειες (ηλίανθος, ελαιοκράμβη, αγριοαγκινάρα, σόγια) θα είναι το έδαφος, η υγρασία, η θερμοκρασία περιβάλλοντος και η απόδοση των καλλιεργειών και θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αναλυτικής διαδικασίας ιεράρχησης (AHP) για την αξιολόγησή τους.
Από τα αποτελέσματα της αναλυτικής διαδιακασίας ιεράρχησης και τη συνολική βαθμολογία των καλλιεργειών, εμφανίζεται η κατάταξή τους και φαίνεται ότι η αγριοαγκινάρα εμφανίζει τα καλύτερα αποτελέσματα βάσει συνολικής βαθμολογίας.