Ο Προμηθέας Δεσμώτης και η Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευρυπίδη: Η πρόσληψη τους στο έργο του Goethe και του Shelley
Abstract
Η παρούσα διατριβή αποτελεί μια προσπάθεια συστηματικής μελέτης των κυριοτέρων χαρακτηριστικών του κινήματος Θύελλα και Ορμή (Sturm und Drang) και του ρομαντισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στα ειδεολογικά γνωρίσματα, όπως αυτά παρουσιάζονται σε έργα του Goethe και του Shelley.
Ταυτοχρόνως γίνεται μια προσπάθεια για αναζήτηση επιδράσεων από τις αρχαίες τραγωδίες Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη, 'ωστε να διερευνηθεί η προέλευση και η εξέλιξη των συγκεκριμένων ειδολογικών χαρακτηριστικών των νεότερων έργων.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή της εμφάνισης του κινήματος Θύελλα και Ορμή στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα και του Ρομαντισμού στην Αγγλία, καθώς και το ιστορικό και γραμματολογικό πλαίσιο ανάπτυξης και εξέλιξης των προαναφερθέντων λογοτεχνικών κινημάτων. Μελετάται επίσης η εξέλιξη, καθιέρωση και απόρριψη του Κλασικισμού στην Ευρωπαιϊκή λογοτεχνία, καθώς και η σχέση του με τα προαναφερθέντα λογοτεχνικά κινήματα και ρεύματα, με σκοπό να απαντηθεί το ερώτημα εάν μπορούμε να μιλούμε για επιβίωση του αρχαίου δράματος στο πλαίσιο του κινήματος Θύελλα και Ορμή και του Ρομαντισμού.
Στο δεύτερο μέρος η ανάλυση είναι περισσότερο κειμενοκεντρική και έχει ως άξονα τα έργα Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, Prometheus του Goethe και Prometheus Unbound του Shelley. Επίσης παρουσιάζεται η θεωρητική υποδομή για την ειδολογική μελέτη των χαρακτηριστικών των κινημάτων, μέσα από τα επι μέρους έργα.
Το τρίτο μέρος ασχολείται με τον μύθο στην Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευρυπίσης και το ομότιτλο ποίημα του Goethe. Επίσης γίνεται μια απόπειρα σύγκρισης με αφετηριακό σημείο αναφοράς το έργο του Ευριπίδη και την επίδραση του, καθώς και την επιρροή του κινήματος Θύελλα και Ορμή στο έργο του Goethe.