Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην υγεία του Ελληνικού πληθυσμού και στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας
Abstract
Εισαγωγή: Την τελευταία δεκαετία η οργάνωση των συστημάτων υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι προσιτά και να μπορούν να βελτιώνουν την υγεία των πολιτών, ακόμα και σε περιόδους οικονομικών προκλήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007, και επέφερε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας του πληθυσμού καθώς και στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Η αύξηση της ανεργίας, η δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και η εργασιακή ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται, η μείωση του εισοδήματος που οδηγεί πολλά άτομα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αποτελούν καταστάσεις που συνδέονται με την οικονομική κρίση και έχουν αρνητική επίδραση στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.
Σκοπός: Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει και να αναλύσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Μέθοδος: Για τη διαπίστωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού και στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας πραγματοποιήθηκε συλλογή, σύνθεση και ανάλυση δευτερογενών δεδομένων .
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση που έγινε προκύπτει μεταξύ άλλων πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρκετές διαστάσεις του Ελληνικού πληθυσμού καθώς εμφανίζει επιπτώσεις στην Υγεία των πολιτών και στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας. Αρκετοί δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις κατά τα έτη της οικονομικής κρίσης και επίσης, αποκλίσεις εντοπίζονται και σε δείκτες μη σχετικούς με την υγεία των πολιτών όπως η ανεργία και το επίπεδο των μισθών. Συγκεκριμένα, τα έτη της οικονομικής κρίσης παρατηρείται μια διαρκής αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον υπάρχει σαφής μείωση της χρηματοδότησης του τομέα της υγείας καθώς και μείωση των δαπανών για τον τομέα της υγείας με το ποσοστό επί του Α.Ε.Π. που αντιστοιχεί στον κλάδο της υγείας να έχει μειωθεί σημαντικά .
Συμπέρασμα: Στην Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, συντελέστηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες όμως δεν επέφεραν όλες θετικά αποτελέσματα όπως θα αναμένονταν. Η μελέτη των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρά το μεγάλο εύρος των μέτρων που λήφθηκαν φαίνεται να έχει παραμεληθεί η προσανατολισμένη στον πολίτη παροχή υπηρεσιών. Οι περικοπές των δαπανών υγείας θα πρέπει να γίνονται μέσα από τον εξορθολογισμό του συστήματος και τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών.