Αντιπαραβολή της στάσης και των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών αναφορικά με την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας στη Κύπρο
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-09-07Συγγραφέας
Πολυκάρπου, Ίκαρος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός Ο σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να γίνει αντιπαραβολή της στάσης και των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών αναφορικά με την Αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ) στη Κύπρο.
Μεθοδολογία Για την υλοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ποιοτική μεθοδολογική προσέγγιση και πιο συγκεκριμένα θεματική ανάλυση περιεχομένου. Το δείγμα αποτελείται από 10 ενδιαφερόμενα μέρη που επιλέγηκαν με δειγματοληψία σκοπιμότητας. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ατομικής ημιδομημένης συνέντευξης με ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με την μέθοδο της συμβατικής θεματικής ανάλυσης περιεχομένου.
Αποτελέσματα Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστήριξαν ότι η δημιουργία ενός οργανισμού ΑΤΥ στη Κύπρο, με την εισαγωγή παραμέτρων για καλύτερο τρόπο προσδιορισμού της αξίας των τεχνολογιών υγείας και καλύτερη αξιοποίηση των ήδη περιορισμένων πόρων, θα βοηθήσει τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Οι ερωτηθέντες τονίζουν ότι μια ΑΤΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει την κλινική αποτελεσματικότητα, την εισαγωγή της σχέσης κόστους-αποτελέσματος, δεδομένων αναφορικά με την ασφάλεια αλλά και ηθικά ζητήματα. Διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης του κατάλληλου νομικού πλαισίου για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα η ΑΤΥ και οι συμφωνίες επιμερισμού του κινδύνου, αφού το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει τη πραγματοποίηση τους. Εκφράζουν την ανάγκη για εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, με την ενεργή συμμετοχή των ασθενών από τα αρχικά στάδια δημιουργίας μιας ΑΤΥ.
Συμπεράσματα Η ΑΤΥ αποτελεί ένα εργαλείο για την υποστήριξη των βασικών λειτουργιών ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας με την εισαγωγή παραμέτρων ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερος προσδιορισμός της αξίας των τεχνολογιών υγείας. Η εφαρμογή της στη Κύπρο αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Απαιτείται η δημιουργία μιας πολυθεματικής ομάδας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών.
Η δημιουργία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή τόσο της ΑΤΥ όσο και των ειδικών συμφωνιών επιμερισμού του κινδύνου. Ο θεσμός των προσφορών επηρέασε την εφαρμογή της ΑΤΥ υποβαθμίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας της.
Υπάρχει η ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί η ΑΤΥ και οι ΣΕΚ στη Κύπρο. Επισημαίνεται ότι πρέπει παράλληλα να εξευρεθεί λύση σε προβλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική διασύνδεση, την ηλεκτρονική καταγραφή της εξέλιξης της πορείας του ασθενούς, του ηλεκτρονικού φακέλου και γενικά της έλλειψης δεδομένων.