Το χάσμα μεταξύ υγείας και αγωγής υγείας στην Κύπρο μέσα απο το παράδειγμα της παχυσαρκίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2017-08-08Συγγραφέας
Ιωάννου, Άντρη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Υπόβαθρο: Η αγωγή υγείας έχει αναγνωρισθεί σε διεθνές επίπεδο ως θεμελιώδους σημασίας στην προσπάθεια για την προαγωγή της υγείας και για την μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Στην περίπτωση της Κύπρου η άνοδος των ποσοστών συμπεριφορών που δεν προάγουν την υγεία όπως είναι για παράδειγμα η παχυσαρκία, σε συνδυασμό με τον ισχυρό συσχετισμό που φαίνεται να παρουσιάζουν οι συμπεριφορές υγείας με το μορφωτικό επίπεδο και το φύλο, δημιουργούν ερωτηματικά για το βαθμό στον οποίο η αγωγή υγείας ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του πληθυσμού.
Σκοπός: α) να διερευνηθεί το κατά πόσον η υγεία σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο και το φύλο και μέσω ποιών μηχανισμών, β) να ανιχνευθεί ο βαθμός στον οποίο η αγωγή υγείας που παρέχεται σήμερα στην Κύπρο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού με βάση το μορφωτικό του επίπεδο και το φύλο, με απώτερο σκοπό γ) την ανάδειξη της αγωγής υγείας ως εργαλείου για την επιτυχή αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας όπως και ευρύτερων θεμάτων ανισότητας στην υγεία.
Μέθοδος: Η διατριβή βασίστηκε στην θεωρία πεδίου, δηλαδή στην συλλογή δεδομένων με βάση το γενικό ερευνητικό θέμα που τέθηκε εξ αρχής. Τα δεδομένα προέρχονται από σχετικές βάσεις και καλύπτουν κυρίως την περίοδο 2006- 2015, από την βιβλιογραφία όπως και από την ανάλυση λόγου των υπουργών παιδείας και υγείας της περιόδου 2011-2017.
Αποτελέσματα: Βρέθηκαν τρεις περιπτώσεις όπου η κατάσταση υγείας των ατόμων συνδέεται με το μορφωτικό επίπεδο και το φύλο, εκ των οποίων επιλέχθηκε η παχυσαρκία ως κυρίαρχο παράδειγμα για την διερεύνηση της σχέσεως αυτής και για την αξιολόγηση της παρεχόμενης από το κράτος αγωγής υγείας λόγω μεγαλύτερου αριθμού δεδομένων αλλά και λόγω του ισχυρού συσχετισμού του φαινομένου αυτού με συγκεκριμένες συμπεριφορές υγείας.
Συμπεράσματα: Το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων επιδρά θετικά στην κατάσταση υγείας τους και κυρίως των γυναικών μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η αγωγή υγείας η οποία φαίνεται να μην καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού, αφού ομάδες όπως τα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και σε μεγαλύτερο βαθμό οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες στο σύνολο τους είναι πιθανόν να μην λαμβάνουν την ποσότητα και την ποιότητα της συγκεκριμένης γνώσης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Ως εκ τούτου η παρεχόμενη από το κράτος αγωγή υγείας θα πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε να απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού.